Národná kriminálna agentúra zanikla, nahradia ju tri nové útvary
01 | 09 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v nedeľu zanikla. Nahradia ju Úrad boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK), Národná protidrogová jednotka a Protiteroristická centrála. ÚBOK bude viesť Maroš Kubala. Prezident Policajného zboru (PZ) Ľubomír Solák zánik agentúry potvrdil v piatok (30. 8.) na tlačovej konferencii. O zmenách počas augusta informoval aj v novinách Polícia, ktoré vydáva Odborový zväz polície v Slovenskej republike.

Súčasťou ÚBOK bude protizločinecká jednotka, protikorupčná jednotka, jednotka finančnej polície, jednotka finančného vyšetrovania a analytických činností a odbor podpory riadenia, vysvetlil policajný prezident v policajných novinách.

"Tieto útvary budú vyšetrovať najzávažnejšie formy páchania kriminality vyžadujúce si vykonanie zložitého vyšetrovania. Odhaľovanie a vyšetrovanie najzávažnejšej trestnej činnosti, akou je aj korupcia, je naďalej jednou z priorít polície," vyhlásil Solák.

Podľa jeho slov zostane počet príslušníkov, ktorí vyšetrujú prípady spadajúce pod európsku prokuratúru, zachovaný. Nezmení sa ani povaha ich práce.Prezídium PZ pre TASR uviedlo, že reorganizácia sa zatiaľ nedotkne Národnej centrály osobitných druhov kriminality (NCODK). Zmeny teda neovplyvnia ani činnosť enviropolície. Solák však avizoval ďalšiu fázu reorganizácie PZ. Zreformovať by sa mala v budúcnosti aj NCODK. Akým spôsobom, zatiaľ policajný prezident nespresnil.

Presun na krajské a okresné útvary PZ sa podľa neho dotkne asi 100 príslušníkov, ktorí sú na NAKA zaradení. Pri presunoch policajtov prihliadalo vedenie zboru na aktuálne pôsobisko konkrétneho príslušníka. "Takže keď je Bratislavčan, zostáva slúžiť v Bratislave. Nebude na prezídiu, bude na okrese alebo na kraji," vysvetlil Solák.

Policajný prezident vyhlásil, že cieľom reorganizácie je účelné a efektívne rozloženie síl PZ. Zmeny by podľa neho mali pomôcť útvarom, ktoré bojujú s nedostatkom policajtov.

V rámci prvej fázy reorganizácie polície vznikla nová pozícia viceprezidenta PZ pre vnútorný poriadok a bezpečnosť. Funkciu od 1. mája zastáva Rastislav Polakovič.

Prokurátorka podala návrh! MUŽ, KTORÝ VYKRADOL DOM HRDINU STRMEŇA by mal ísť do väzby
Prokurátorka Okresnej prokuratúry Banská Bystrica podala sudcovi návrh na vzatie do väzby obvineného 30-ročného muža, ktorý vykradol dom hrdinu SNP Vladimíra Strmeňa. TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová. "Vo... Čítať ďalej
31 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik