Ministerka kultúry Martina Šimkovičová navštívila Slovenský deň kroja 2024
01 | 09 | 2024 I Ivan Mihale

Ministerka kultúry Slovenskej republiky Martina Šimkovičová, sa dnes zúčastnila na kultúrnom podujatí Slovenský deň kroja 2024, ktoré sa konalo v Banskej Bystrici. Slovenský deň kroja je podujatie plné tradícií, tanca, spevu a krásnych slovenských krojov, čím sa stalo neoddeliteľnou súčasťou osláv našej kultúrnej identity.

Ministerka kultúry ocenila význam zachovávania a rozvíjania slovenských tradícií a zároveň vyjadrila hrdosť na to, že Slovensko je krajina s bohatou kultúrou a tradíciami, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu. „Som nesmierne hrdá na naše tradície a kultúru, ktoré sú piliermi našej národnej identity. Podujatia ako Slovenský deň kroja sú dôkazom toho, že aj tradičná kultúra žije a je stále silnou súčasťou nás všetkých,“ povedala ministerka.

Slovenský deň kroja, ktorý tento rok oslávil svoj ďalší ročník, sa už tradične stal miestom stretnutia folklórnych súborov, skupín a jednotlivcov z celého Slovenska. Účastníci mali možnosť predviesť svoje kroje, spevácke a tanečné zručnosti ale aj remeselnú a ľudovú tvorivosť. Bohatý program, ktorý zahŕňal vystúpenia folklórnych súborov ako FS Liptov, FS Šarišan, FS Heľpan a mnohých ďalších, prilákal nielen miestnych obyvateľov, ale aj návštevníkov z rôznych kútov Slovenska.

Ministerka tiež ocenila prácu organizátorov podujatia, ktorí každoročne zabezpečujú nielen bohatý program, ale aj jedinečnú atmosféru, ktorá priláka tisíce milovníkov slovenského folklóru. „Chcem poďakovať všetkým, ktorí sa podieľajú na organizácii Slovenského dňa kroja. Vďaka vášmu úsiliu a vášni pre slovenský folklór sa nám darí uchovávať a šíriť naše kultúrne dedičstvo nielen doma, ale aj v zahraničí,“ dodala ministerka Šimkovičová.

Slovenský deň kroja 2024 dnes vyvrcholí slávnostným sprievodom ulicami Banskej Bystrice a galavečerom, ktorý bude vysielaný v priamom prenose, čo umožní širokej verejnosti vychutnať si atmosféru tohto jedinečného dňa. Slovenský deň kroja sa tak opäť zapíše do kalendára kultúrnych podujatí ako symbol hrdosti a úcty k slovenským tradíciám a kultúre.

Chlapina ako hrom! Na paralympiáde bude so ženami pretekať škaredý preoperovaný muž
Olympijská kauza alžírskej boxerky Imán Chelífovej, ktorú počas olympiády v Paríži riešil donekonečna celý svet, pomaly utícha. Na obzore je nová – paralympijská. Po prvý raz sa na najväčšom športovom sviatku zdravotne znevýhodnených, ktorý sa... Čítať ďalej
01 | 09 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik