Karol Lovaš - od srdca k oslavám výročia SNP
02 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

Bývalý novinár, dobový protirežimový burič, potešil mnohých Slovákov, ktorí v sebe držia úctu k tradíciam, historickým udalostiam a pre národ veľmi významným činom. Na sociálnej sieti Karol Lovaš píše: "Oslavy SNP zvládlo Slovensko so cťou. Na krajinu, ktorá má 31 rokov a stále sa učí byť, to boli dôstojné oslavy, ktoré umlčali aj najväčších kritikov."

Skvelý postreh ponúka ator už v úvode statusu: "Alojz Hlina, robiaci si selfie v protestnom tričku, pôsobil v Banskej Bystrici ako Jakešov kôl v plote."

Pre tých, ktorí nechcú vidieťa chápať

"Prítomnosť preživších Povstania, spojencov z NATO i EÚ bola jasným potvrdením orientácie Slovenska. Tí, ktorí už nejaký čas verejne tvrdia, že Robert Fico nás chce vyviesť z týchto medzinárodných spoločenstiev, sa pri pohľade na oslavy museli hanbiť. Vojenská prehliadka bola tým najlepším, čím sa Slovensko v novodobej histórii prezentovalo." Hodnotí nielen atmosféru, ale aj spoločenské posolstvo osláv výročia SNP Karol Lovaš.

Že by nádej pre Slovensko?

"Pochváliť treba politikov naprieč politickým spektrom. Tých, ktorí sú pri moci, za profesionálne zorganizovanie osláv. A tých druhých za to, že sa zúčastnili. Je to vec slušného vychovania. Za posledné roky nebolo príliš viditeľné.

Sledovať politikov koalície a opozície, ako si spolu uctievajú obete SNP, bol nádejný pohľad. Politické boje rozdeľujú. Slovensko a jeho záujmy spojili tentoraz politických rivalov. Urobili z nich národovcov. Slovákom bol 29. augusta 2024 každý. Ako v roku 1944. Nechýbali všetci bývalí prezidenti s výnimkou Zuzany Čaputovej. Už to nebola hanba Slovenska. Len jej vlastná." Pekne, "natvrdo" píše novinár, ktorý sám učí mladých budúcich žurnalistov objektívnemu výkonu svojho remesla.

V záujme nás všetkých

karol Lovaš na margo osláv SNP v banskej Bystrici pokračuje: "Robert Fico a Michal Šimečka na oslavách ukázali, že na rozdiel od politikov, ktorí v minulom období rozdeľovali spoločnosť aj prostredníctvom SNP, vedia, že to nie je cesta. Skôr slepá ulička.

Obom lídrom by prospelo, aby tém, v ktorých sa dokážu zhodnúť s ohľadom na budúcnosť krajiny, bolo viac. Dokázali, že sú toho schopní. Mali by v tom pokračovať. V záujme nás všetkých.

Pocta Eve Kristínovej

Zo spomienok Karola Lovaša:" Grande dame Slovenského národného divadla a účastníčka povstania Eva Kristínová mi v jednom rozhovore povedala: „V živote je dôležité nebyť sebecký, uchovať si svedomie a byť statočný. Keď viem, že je niečo pravda, postaviť sa za ňu a nebáť sa, že za to zaplatím. Ak tento svet má existovať, musí na ňom zostať človek. Ľudský človek. Tak ako napísal Milan Rúfus, posledná pesnička bude žalm o človeku. Ak zmizne človek, zmizne aj svet.“

Netradičné vyvrcholenie statusu

"Dôležité bremeno, ktoré nesú politici. Zodpovednosť za človeka. Bez ohľadu na svoju politickú príslušnosť. Aj tú našu.

Je suis Slovak." - emotívne končí status karol Lovaš.

Parlament otvára svoje brány, v rámci DOD ponúka bohatý program
V nedeľu otvára parlament svoje brány širokej verejnosti počas Dňa otvorených dverí (DOD). Koná sa už tradične v deň výročia prijatia Ústavy SR. K dispozícii sú bežne neprístupné priestory v novej budove Národnej rady (NR) SR na Námestí Alexandra... Čítať ďalej
01 | 09 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik