Deň ústavy ako stranícke PR?
01 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

Je zaujímavé sledovať, ako sa na sociálnych sieťach prezentuje Deň ústavy z pohľadu ich straníckych predstaviteľov. Kým na jednej strane čítame slová úcty a rešpektu k historickému významu štátneho sviatku a jeho odkazu nielen pre dnešok, na strane druhej sa dozvieme akurát čosi ako pozvánku na stranícky míting.

Začnime podpredsedom vlády SR a ministrom zahraničia Jurajom Blanárom. Pripomína, že Naša Ústava sa prijímala v Slovenskej národnej rade v zložitej atmosfére, pretože veľa politikov ešte stále neverilo, že samostatná SR bude schopná prežiť. Bolo množstvo tých, ktorí nielen v Bratislave, ale aj v Prahe hovorili o tom, že Slovenská republika skrachuje behom pár mesiacov a že nie sme schopní riadiť vlastný štát.

Blanár o Slovenskej republike po 32 rokoch

Podpredseda vlády hodnotí význam Dňa ústavy aj takto: "Napriek všetkým takzvaným „detským chorobám“, ktorými si prešli všetky národy, je Slovensko úspešný príbeh. Potvrdzuje to napríklad mnoho našich úspešných diplomatov, ktorí sa presadili v rôznych významných medzinárodných organizáciách na vysokých pozíciách. Slovenská republika predsedala Valnému zhromaždeniu Organizácie Spojených národov, bola zároveň nestálym členom Bezpečnostnej rady OSN a o túto pozíciu sa uchádzame opäť pre roky 2028-2029. Predsedali sme tiež Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) či Rade Európy.
Aj z tohto dôvodu je dobré si úspechy Slovenska pripomenúť práve v Deň Ústavy, pretože Slovenská republika má základ svojej štátnosti vo svojej Ústave, na ktorú nadväzujú všetky zákony."

HLAS je na vyjadrenia skromnejší, no je úprimný

Oficiálne stanovisko ešteani do skorých popoludňajších hodín strana neformulovala, no na svojej stránke zverejnila aj toto vyhlásenie: "Sme radi, že môžema dnešný sviatok osláviť spoločne s vami a pripomenúť si prijatie Ústavy, ktorá je základom našej štátnosti a kompasom vedúcim nás k spravodlivej a slobodnej spoločnosti, priamo v priestoroch, kde sa rodia zákony."

Ministerka kultúry  bola v odkaze k sviatku aj osobná

Martina Šimkovičová na sociálnej sieti uviedla: "V tento deň presne pred 32 rokmi Slovenská národná rada schválila vládny návrh Ústavy SR. Pre mňa osobne je tento deň významným sviatkom, pretože si uvedomujem a po “covidových časoch” viac ako predtým, aké dôležité je ústavu mať a hlavne ju rešpektovať. Zažili sme, žiaľ, časy, kedy vládnuca moc svojvoľne porušovala základné ľudské práva, ktoré máme zakotvené v ústave. Toto sa už nikdy nesmie opakovať. Vážme si právo, vážme si svoje práva, vážme si Ústavu Slovenskej republiky!"

Mimoparlamentná Republika

"Neprekvapilo by ma, keby štátny sviatok Dňa Ústavy Slovenskej republiky zrušila nejaká progresívna vláda. Sklamalo ma však, že ho zrušila práve vláda, čo si vraví "pronárodná". Často na túto dvojtvárnosť vlády upozorňujeme, lebo ako vlastenci na to jednoducho upozorňovať musíme," zaujal stanovisko k Dňu Ústavy SR aj líder hnutia Republika Milan Uhrík.

"Ústava je základný pilier fungovania nášho štátu. Spoločenská dohoda, ktorá určuje, ako spolu žijeme. V časoch silnejúcej bruselskej centralizácie a bezbrehej liberálnej "relativizácie" všetkých vzácnych hodnôt by sa mal význam Ústavy v očiach občanov posilňovať. Nie oslabovať a odkladať bokom..."

"Hnutie REPUBLIKA si ctí Ústavu Slovenskej republiky. Prisahali sme jej vernosť v Národnej rade a chránime jej hodnoty pri každej príležitosti. A navždy tak aj robiť budeme.

Nech žije hrdá a suverénna Slovenská republika" Zakončil svoj status.

Opozícia v straníckom mítingovom tóne

Kresťanskí demokrati pozývali na stretnutia s poslancami, o samotnom sviatku nič, dnešok poňali ako Deň otvorených dverí: "Pozývame vás na Deň otvorených dverí v NR SR už 1.9. od 9:00 do 17:00. 
Pripravený je bohatý program a porozprávať sa budete môcť aj s mnohými našimi poslancami a poslankyňami."

Progresívne Slovensko ako v kópii napísalo: "Pripravený je bohatý program a porozprávať sa budete môcť aj s mnohými našimi poslancami a poslankyňami." Takže opäť iba vlastné stranícké PR akcia opozície bez odkazu na samotnú podstatu a historický význam 1. septembra ako štátneho sviatku Slobvenskej republiky.

Najvyšší ústavní činitelia podpísali memorandum o zahraničnej politike
Prezident SR Peter Pellegrini, podpredseda Národnej rady SR poverený jej riadením Peter Žiga (Hlas-SD) a predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) podpísali v nedeľu spoločné vyhlásenie o jednotnom postupe v otázkach zahraničnej politiky. V memorande... Čítať ďalej
01 | 09 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik