Chlapina ako hrom! Na paralympiáde bude so ženami pretekať škaredý preoperovaný muž
01 | 09 | 2024 I Ivan Mihale

Olympijská kauza alžírskej boxerky Imán Chelífovej, ktorú počas olympiády v Paríži riešil donekonečna celý svet, pomaly utícha. Na obzore je nová – paralympijská. Po prvý raz sa na najväčšom športovom sviatku zdravotne znevýhodnených, ktorý sa rovnako ako olympiáda koná v Paríži, predstaví transrodová žena.

Konkrétne zrakovo znevýhodnená talianska bežkyňa Valentina Petrillová, ktorá prišla na svet ako Fabrizio Petrillo. Vo Francúzsku pobeží vo svojej triede znevýhodnenia 200 a 400 metrov a ako tvrdí, na kritiku je pripravená.

Talianka najskôr hrávala futbal nevidomých, ktorý je súčasťou paralympijských hier. Neskôr presedlala na atletiku. Rozhodnutie podstúpiť hormonálnu liečbu a stať sa ženou začala zvažovať v roku 2017. O dva roky so samotnou liečbou, ktorá dokáže znížiť hladinu testosterónu natoľko, aby mohla byť označená za ženu a súťažiť v ženských paraatletických disciplínach, skutočne začala.

Medzinárodný paralympijský výbor (IPC) jej štart v Paríži odobril. „Som na prípadnú kritiku pripravený,“ vyhlásil pre BBC jeho šéf Brazílčan Andrew Parson. „Budeme v postoji k transrodovým pravidlám dodržiavať rovnaké pravidlá ako Medzinárodný olympijský výbor,“ dodal.

Jej nemeckej súperke v triede znevýhodnenia (T12) Katrin Müller-Rottgardtovej však takýto postoj nevonia. „Každý nech si žije, ako chce. Ale v momente, keď sa transrodový pretekár začne venovať súťaženiu, to vnímam ako problém,“ cituje Nemkine slová britský Daily Mail.

Valentinin prerod z muža na ženu sa udial až pred piatimi rokmi. Predtým súťažila ako muž. V spomínanej kategórii T12 určenej pre zrakovo znevýhodnených atlétov získala pred premenou jedenásť talianskych národných titulov.

Zdroj: Twitter
Zdroj: Twitter
Zdroj: Twitter
Zdroj: Twitter
Zdroj: Tasr
Zdroj: tasr
Zdroj: tasr
Zdroj: tasr

Petrillová vie, že ju okrem súperiek na dráhe čaká aj boj s nenávisťou. Olympiáda má už totiž štart transrodovej pretekárky za sebou. V Tokiu štartovala novozélandská vzpieračka Laurel Hubbardová, ktorá sa rovnako narodila ako muž. V Japonsku aj po návrate si Hubbardová vytrpela svoje.

„Viem, že budem pod paľbou kritiky, ale tri roky som bojovala, aby som v Paríži mohla súťažiť. Nebojím sa. Viem, kto som,“ verí si Valentina.

A keby len to. Petrillová tvrdí, že chce byť vzorom pre ostatných transrodových športovcov. „Keď som si na to trúfla ja, určite môžu aj ostatní,“ cituje Petrillová portál straitstimes.com. „Chcem sa pre nich stať zdrojom inšpirácie,“ burcuje Petrillová, ktorú príde do Paríža povzbudiť aj rodina. Vrátane otca. Je dosť možné, že to bude potrebovať.

Valentina sama seba označuje v tieto dni za šťastnú osobu. „Budem robiť to, o čom som vždy snívala a čo naozaj milujem. Bežať a súťažiť na štadióne,” prezradila agentúre AFP.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik