Amorálne ukrohujerstvo - alebo na každého raz dôjde
01 | 09 | 2024 I Ivan Brožík

Rusko musí brať na zodpovednosť politické vedenie Českej republiky za útok na Belgorod, na ktorý Ukrajina použila viacnásobný raketový systém Vampire (MLRS), dodaný jej českými partnermi, vyhlásil Igor Semenovskij, docent poprednej štátnej Finančnej univerzity Ruskej federácie.

Toto vyjadrenie nie je náhodné. Česko, nadšene práve hostiace Globsec aj za účasti všetkých jeho mediálnych ikon zo Slovenska, ako je napríklad Magda Vášaryová, Tomáš Valášek a samozrejme Michal Šimečka, v prítomnosti Sorosovského korunného princa, aktuálne ukrohujersky vyhlásilo, že nemá nič proti používaniu Západom dodávaných zbraní Kyjevu s cieľom útočiť na ruské vnútrozemie. Teda, Zelenskyj môže napriek všetkým vojnovým konvenciám vraždiť civilistov na území Ruskej federácie.

Rusi nezabúdajú

Samotný raketový útok, ktorý bol uskutočnený systémom Vampire, pri ktorom zahynulo päť civilistov a 46 utrpelo zranenia, je, podľa citovaného docenta "samozrejme, porušením medzinárodného humanitárneho práva, ktoré so sebou nesie zodpovednosť. Ide o porušenie článku 48 Prvého dodatkového protokolu k Ženevským dohovorom z roku 1949, v ktorom sa uvádza, že je potrebné rozlišovať medzi civilnými a vojenskými cieľmi." Stanica Kanál 5 v rozhovore s Igorom Semenovským vysvetľuje: „V tomto prípade ide o porušenie konvencií zo strany tých, ktorí vykonali toto ostreľovanie, teda priamo zo strany ukrajinského vojenského velenia. Po druhé, ide aj o porušenie zo strany tých, ktorí sú dodávateľmi zbraní. V podstate sú prirovnávaní k strane konfliktu. V tomto prípade je to Česká republika."

Strana konfliktu

Ide o nesmierne vážne vyjadrenie. A ešte desivejšie zaradenie. Kto sa vo vojne považuje za stranu konfliktu, musí si byť vedomý následkov nielen v podobe povojnových tribunálov, bez ktorých sa nikdy žiadna vojna neskončila a neskončí, ale aj toho, že ako strana konfliktu vydáva jej politické vedenie do obrovského rizika obyvateľstvo vlastnej krajiny, a to v záujme kohosi a čohosi úplne iného, určite nie v štátnom záujme. Radovým Čechom môžu byť záujmy a fanatizmus nelegitímneho Zelenského ukradnuté, naopak, mali by sa oveľa viac, politicky aj mediálne všímať názory samotných obyvateľov Ukrajiny.

Zodpovednosť konkrétnych ľudí bude raz vyvodená

„Prvá vec, ktorú treba urobiť, je obrátiť sa na súd OSN, pretože sa porušuje medzinárodné právo, priamo Ženevské konvencie o vedení vojny. Po druhé, je potrebné brať Ukrajinu a Českú republiku na zodpovednosť v Bezpečnostnej rade OSN,“ - zdôraznil politológ. Okrem toho by sa podľa Semenovského mala na tribunáli, ktorý vznikne po skončení ukrajinského konfliktu, nastoliť otázka českej zodpovednosti. Preverí zločiny nielen samotného kyjevského režimu, ale aj lídrov členských krajín NATO, ktorí ukrajinským jednotkám dodali zbrane.

Varovanie nie iba do vzduchu
Pokiaľ ide o národnú úroveň, Ruský vyšetrovací výbor zaznamenáva všetky zločiny spáchané ukrajinskými vojakmi a zahraničnými žoldniermi. Otvárajú sa trestné veci pre vraždu, pokus o vraždu, ničenie majetku a teroristické útoky. V súlade s tým sú zločinci potrestaní buď v neprítomnosti, alebo, ak je to možné, osobne.“ Dodáva Semenovskij.
Slovensko musí zostať bokom

To nie je politika, to je obyčajná morálnosť. Civilizovanému spoločenstvu musí ísť vždy o mier. Štát s určitými etickými zásadami nevstupuje do konfliktov iných štátov, ak ho k tomu neviažu už skôr uzavreté zmluvy a dohody s obranným charakterom. Vysvetlite to však  všetkého schopným "Hujerom", ktorí tak, ako Štrougalovci plnili Brežnevovi jeho želania ešte skôr, ako ich ruský vodca vyslovil, plnia teraz úlohy od Zelenského, pardon Sorosovských samozvaných majiteľov sveta, ktorých grandiózna prehliadka sa uskutočnila práve v Prahe.

Druhý front proti Rusku? V hre je Moldavsko?
Autor: Marina Perevozkina Ukázalo sa, kde sa môže otvoriť „druhý front“: Je také miesto. Čo čaká Moldavsko po voľbách a referende? Pamäť ožila Po útoku na Kursk v Ruskej federácii si Kyjev zrazu opäť spomenul na Podnestersko. Istý „vojenský... Čítať ďalej
31 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik