Upratovanie v ukrajinskej armáde. Dôvod? F-16
31 | 08 | 2024 I Milan Laca

Veliteľa ukrajinských vzdušných síl odvolali po strate F-16.

Generál sa pred odstúpením verejne vyhrážal poslankyni.

Vyhodil ho
Volodymyr Zelenskyj prepustil po havárii F-16 veliteľa vzdušných síl Nikolaja Oleščuka. Toto rozhodnutie prijal po havárii stíhačky F-16. Počas večerného prejavu k občanom krajiny poznamenal, že nastal „čas na závery“.„Rozhodol som sa nahradiť veliteľa vzdušných síl ozbrojených síl Ukrajiny. Som nekonečne vďačný všetkým našim vojenským pilotom, inžinierom, vojakom mobilných hasičských skupín a posádkam protivzdušnej obrany. Každému, kto skutočne bojuje za Ukrajinu – za výsledok“, povedal Zelenskyj. Oleščuk bol na čele ozbrojených síl od augusta 2021. Jeho nástupcom na tomto poste je generál Anatolij Krivonožko.  
Je z toho škandál! Nečakané vyhlásenie o zostrelenej F-16 na Ukrajine
Nečakané vyhlásenie o zostrelenej F-16. Poslankyňa ukrajinskej Rady Bezuglaja: Stíhačku F-16 zostrelili z ukrajinského systému protivzdušnej obrany Patriot. Spôsobili si to sami Stíhačku F-16 zostrelil ukrajinský protilietadlový raketový systém... Čítať ďalej
31 | 08 | 2024 | Milan Laca
Oleščuk sa vyhrážal

Generál sa pred rezignáciou vyhrážal poslankyni Maryjane Bezuglej, ktorá odhalila dôvod straty stíhačky F-16. "Obraciam sa na poslankyňu, ktorá už dávno zradila svoje meno, aby dosiahla tieto podlé ciele. Marjana, príde čas, keď pred celým vojskom požiadaš o odpustenie za to, čo si urobila, dúfam, na súde!", povedal Oleščuk. Vyhlásil, že Bezuglaja nielenže „vyliala špinu na neho osobne a na ozbrojené sily Ukrajiny“, ale tiež zdiskreditovala amerických výrobcov zbraní. Informácie o katastrofe podľa neho nikto netajil. Vyššie velenie, ako aj americká  partneri, okamžite dostali správu o strate F-16. Oleščuk tiež naznačil, že do vyšetrovania mimoriadnej situácie sa už zapojila aj americká strana.

Čo je známe o havárii F-16?

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl 29. augusta priznal stratu prvej stíhačky F-16, ktorú Západ presunul do Kyjeva, a jej pilota Alexeja Mesa. „Pri odrazení raketového útoku z Ruska (...) boli použité stíhačky F-16. Počas priblíženia sa k ďalšiemu cieľu sa stratil kontakt s jedným z lietadiel. Ako sa neskôr ukázalo, lietadlo havarovalo a pilot zomrel“, informoval generálny štáb.

Prečo teda spadla?

Stíhačku mohla podľa Bezuglej zostreliť raketa z amerického protilietadlového raketového systému Patriot, ktorý je vo výzbroji ukrajinských ozbrojených síl. Uviedla, že sa tak stalo v dôsledku nekoordinácie medzi rezortmi. Kyjev tiež nevylučuje, že lietadlo mohlo havarovať pre technickú poruchu.

A ešte ruský motív...

Ruský vojenský expert Anatolij Matvijčuk povedal, že lietadlo mohlo byť zničené nie „priateľskou paľbou“, ale ruskou raketou a nie za letu, ale na zemi. Naznačil, že informácie o okolnostiach straty stíhačky môžu byť nepravdivé.

Kyjev vybuduje novú armádu
Na Ukrajine chcú vytvoriť nový typ armády - Sily bezpilotných systémov Ozbrojených síl Ukrajiny. Kabinet ministrov rozhodol vytvoriť Sily bezpilotných systémov. Príslušný príkaz podpísal prezident Zelenskyj vo februári. Strategický krok Minister... Čítať ďalej
31 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik