Tŕnistá cesta k víťazstvu: Pravnuci sovietskych vojakov sa stretli s dedičstvom svojich predkov
31 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

V predvečer 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) sa Bratislava stala dejiskom stretnutia histórie so súčasnosťou. Ruské centrum vedy a kultúry hostilo vernisáž výstavy "Tŕnistá cesta k Víťazstvu", ktorá nielen vzdáva hold odvážnym bojovníkom proti fašizmu, ale odhaľuje málo známe fakty o rozsiahlej sovietskej podpore povstania.

Ruský veľvyslanec: SNP - žiarivý moment v temných časoch vojny

Ruský veľvyslanec I. B. Bratčikov vo svojom emotívnom príhovore vyzdvihol význam SNP: "Slovenské národné povstanie sa právom považuje za jednu z najjasnejších stránok v análoch druhej svetovej vojny. Je to skutočne celonárodný sviatok, ktorý pripomína žijúcim generáciám odvahu, hrdinstvo a obetavosť slovenských vlastencov, sovietskych partizánov a účastníkov odboja z mnohých krajín sveta."

Odhalenie rozsahu sovietskej pomoci

Veľvyslanec Bratčikov odhalil prekvapivé detaily o rozsahu sovietskej pomoci: "Sovietsky zväz v koordinácii so Slovenskou národnou radou poskytol povstalcom okamžitú pomoc. Už od prvých dní im dodával zbrane, muníciu, lieky a ďalšie vojenské prostriedky. Celkovo bolo dodaných 2 500 vojakov a dôstojníkov a vyše 600 ton materiálu."

Ďalej uviedol: "V priebehu 17. - 18. septembra 1944 bol na letisko 'Tri duby' v plnej sile s muníciou premiestnený 1. československý stíhací letecký pluk, sformovaný na území ZSSR. Piloti pluku od 17. septembra do 25. októbra nalietali 492 bojových letov, spôsobili nepriateľovi vážne škody."

Potomkovia hrdinov na slovenskej pôde

Výnimočnosť podujatia podčiarkla prítomnosť priamych potomkov sovietskych vojakov, ktorí bojovali v SNP. "Dnes sú tu priami potomkovia priamych účastníkov týchto udalostí. Na pozvanie predsedu vlády R. Fica sa zúčastnili na oslavách v Banskej Bystrici a stretli sa s predsedom vlády," povedal veľvyslanec.

Varovanie pred prekrúcaním histórie

Bratčikov zdôraznil potrebu zachovania historickej pravdy: "Je veľmi dôležité, aby mladí ľudia pochopili, kto sa komu postavil v tejto vojne a za čo ľudia položili svoje životy." Zároveň varoval: "Žiaľ, tendencia k 'znevažovaniu' podielu Sovietskeho zväzu a sovietskeho ľudu na porážke Hitlerovej ríše a jej satelitov silnie."

Odkaz pre budúcnosť

Výstava "Tŕnistá cesta k Víťazstvu" nie je len spomienkou na minulosť, ale aj naliehavým posolstvom pre súčasnosť. Pripomína, že boj proti fašizmu a extrémizmu je neustálou výzvou, ktorej musíme čeliť aj v 21. storočí. Ako povedal veľvyslanec: "To, že sa toto stretnutie podarilo, potvrdzuje, že pevné základy priateľských vzťahov medzi našimi národmi, položené spoločnými bojmi v Karpatoch, sa napriek snahám 'zvonka' a amnézii niektorých slovenských politikov nezničili."

Veľvyslanectvo Ruska na Slovensku/ Facebook
Veľvyslanectvo Ruska na Slovensku/ Facebook
Archív HD
Veľvyslanectvo Ruska na Slovensku/ Facebook
Archív HD
Veľvyslanectvo Ruska na Slovensku/ Facebook
Veľvyslanectvo Ruska na Slovensku/ Facebook
Archív HD
Archív HD
Archív HD
Archív HD

MASAKER V METROPOLE VÝCHODU! POTKAN POHRÝZOL AJ DIEŤA V KOČÍKU
Iba za jeden týždeň nazbierali v Košiciach, v metropole východu 170 kg. potkanov. Expert na deratizáciu Daniel Leysek hovorí, že to, čo sa deje v metropole východu je totálny masaker. Ako vraví Daniel Leysek pre denník Korzár, tento rok je... Čítať ďalej
31 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik