Revolúcia v britskom pracovnom svete: Štvordňový týždeň na obzore!
02 | 09 | 2024 I Bari zajačková

Britská vláda pripravuje prevratné zmeny v pracovnom práve, ktoré by mohli zmeniť život miliónov zamestnancov. Chystá sa totiž umožniť ľuďom pracovať len štyri dni v týždni, ak si dokážu odpracovať rovnaký počet hodín ako za päť dní. Táto správa vyvolala v krajine búrlivú diskusiu, informuje portál Openiazoch.sk.

Viac voľna, rovnaká práca

"Keď budete namiesto osem hodín päť dní v týždni pracovať desať hodín štyri dni, urobíte rovnaké množstvo práce, ale urobíte ju spôsobom, vďaka ktorému budete svoje deti musieť menej zverovať opatrovateľom, budete mať viac času na rodinu a na iné veci," vysvetľuje Jacqueline Smithová, námestníčka ministerky školstva pre pracovné zručnosti.

Vláda zdôrazňuje, že nechce túto prax nariaďovať, ale skôr motivovať zamestnávateľov k jej zavedeniu. Cieľom je zvýšiť efektivitu práce a dať ľuďom možnosť využívať tri voľné dni týždenne.

Zamestnávatelia v strehu

Zverejnenie plánu okamžite vyvolalo debatu o tom, či budú mať všetci zamestnávatelia povinnosť umožniť ľuďom pracovať len štyri dni. Vládne úrady však tvrdia, že zamestnanci dostanú len možnosť o štvordňový týždeň požiadať. Firmy budú môcť k žiadostiam pristupovať individuálne a s prihliadnutím na odbor.

"U niektorých profesií, ako sú napríklad učitelia, novinku podľa Smithovej zaviesť nepôjde," upozorňujú britské médiá.

Zástancovia chcú viac

Zástancovia skrátenia pracovného času návrh vítajú, ale tvrdia, že by mohol zájsť ďalej. Joe Ryle, riaditeľ organizácie 4 Day Week, hovorí: "Je to vítaný krok... Avšak zamestnancom iba umožní viac koncentrovať ich pracovné hodiny, namiesto toho, aby ich redukoval. Práve ich skrátenie je ale podľa nás kľúčom k zlepšeniu rovnováhy medzi prácou a životom a k udržaniu produktivity práce."

Vláda plánuje predstaviť konkrétnu podobu pravidiel do 100 dní, počas ktorých chce konzultovať so zástupcami zamestnávateľov, odborov a mimovládnych organizácií. Británia tak možno stojí na prahu novej éry v oblasti práce a zamestnanosti.

Európska vojnová jednota sa rúca?
Európski ministri sa nedohodli. EÚ neprijala rozhodnutie o obmedzení úderov ukrajinských ozbrojených síl hlboko do Ruského územia. Otvorená otázka Ministri zahraničných vecí krajín Európkej únie neprijali rozhodnutie o zrušení obmedzení na... Čítať ďalej
30 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik