SOI odhalila sieť falošných CESTOVIEK, CEZ KTORÉ SI NEPOCESTUJETE!
01 | 09 | 2024 I Bari Zajačková

Letná sezóna vás nemusí obmedzovať. Na svoju dovolenku môžete vyraziť i neskôr, na sklonku leta. Na jeseň, tesne po turistickej špičke, si užijete rovnako ako v júli alebo auguste. Pozor na podvodníkov.

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) upozorňuje všetkých milovníkov cestovania. Počet podvodných internetových stránok, ktoré sa maskujú ako legitímne cestovné kancelárie, dramaticky stúpa. Tieto sofistikované podvody dokážu v rekordnom čase pripraviť nič netušiacich dovolenkárov o celoživotné úspory.

Nový zoznam podvodníckych webov odhalený

SOI zverejnila aktualizovaný zoznam rizikových stránok, ktoré by mali spotrebitelia obchádzať širokým oblúkom:

  • oddychuj.sk
  • hotelbeds.sk
  • travelsk.sk
  • travelgo.sk
  • kamideme.sk
  • dovolenka25.sk
  • letnezajazdy.sk

"Ide o subjekty, ktoré nemajú v predmete podnikania prevádzkovanie cestovnej kancelárie alebo zneužívajú obchodné meno renomovaných cestovných kancelárií," varuje SOI. "Nemajú zabezpečenú ochranu pre prípad úpadku alebo poskytujú nepravdivé informácie o ochrane pre prípad úpadku – na stránke je vyobrazený falošný certifikát."

Tieto weby často využívajú lákavé ponuky a profesionálny vzhľad, aby oklamali potenciálnych zákazníkov. Napriek slovenskej doméne a jazyku nejde o skutočné slovenské cestovné kancelárie.

Ako sa nestať obeťou: Rady od expertov

SOI dôrazne apeluje na spotrebiteľov, aby pred akoukoľvek platbou či rezerváciou dôkladne preverili predajcu. "V prvom rade musí byť predávajúci na stránke riadne identifikovaný," zdôrazňuje inšpekcia. "Každý spotrebiteľ by si mal zistiť, či je predávajúci zapísaný vo verejných registroch Slovenskej republiky a či má v predmete podnikania prevádzkovanie cestovnej kancelárie alebo cestovnej agentúry."

Experti odporúčajú:

1. Overte si firmu v obchodnom alebo živnostenskom registri.

2. Skontrolujte, či má cestovná kancelária zabezpečenú ochranu pre prípad úpadku.

3. Nedajte sa zlákať neobvykle nízkymi cenami - ak je niečo príliš dobré, aby to bola pravda, pravdepodobne to nie je pravda.

4. Buďte mimoriadne opatrní pri nákupoch cez sociálne siete.

Sociálne siete: Nový raj pre podvodníkov

SOI upozorňuje aj na narastajúce riziko spojené s nákupom zájazdov cez sociálne platformy, najmä Facebook. "Tieto platformy sú zneužívané niektorými subjektmi na predaj a nielen zájazdov - nie je známa identita predávajúceho, objednávke zájazdu predchádza komunikácia cez sociálne siete alebo telefonicky, predávajúci žiada peniaze vopred bez poskytnutia predzmluvných informácií a zmluvy o zájazde," varuje inšpekcia.

Hoci aj seriózne cestovné kancelárie využívajú sociálne siete na reklamu, vždy by mali poskytnúť informácie o svojich kamenných alebo internetových obchodoch, kde môžete bezpečne uzavrieť zmluvu.

Čo robiť, ak ste sa stali obeťou podvodu?

Bohužiaľ, SOI nemá právomoc vymáhať stratené peniaze. Ak ste sa stali obeťou podvodu, inšpekcia jasne odporúča: "Oklamaným spotrebiteľom odporúčame podozrenie zo spáchania trestného činu oznámiť orgánom činným v trestnom konaní."

Je kľúčové konať rýchlo a informovať políciu o podvode čo najskôr. Len tak existuje šanca na odhalenie páchateľov a potenciálne vrátenie ukradnutých peňazí.

Záverom, pri plánovaní dovolenky buďte mimoriadne obozretní. Dôkladne si overte všetky informácie a v prípade akýchkoľvek pochybností sa radšej obráťte na overené a dlhodobo etablované cestovné kancelárie. Vaša finančná bezpečnosť a pokoj na dovolenke by mali byť vždy na prvom mieste.

Prezident dosiaľ nepovolil Slovákom službu v ukrajinskej armáde
Prezident SR Peter Pellegrini dosiaľ nepovolil službu Slovákov v ukrajinskej armáde. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie Kancelárie prezidenta SR. "Prezident od začiatku svojho mandátu dostal celkovo štyri žiadosti slovenských občanov o... Čítať ďalej
31 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik