OBROVSKÁ FACKA UKRAJINCOM OD POĽSKA!
31 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová

Poľský premiér Donald Tusk k vyjadreniu ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu ohľadom operácie na Visle povedal, že Ukrajina sa bez súhlasu jeho krajiny nestane členom EÚ, keďže nespĺňa ani kultúrne, ani politické štandardy.

V odpovedi na otázku o slovách podpredsedu vlády, šéfa rezortu obrany Wladyslawa Kosyniaka-Kamisa, ktorý v júli povedal, že Ukrajina nemôže byť prijatá do Európskej únie, kým Varšava a Kyjev nevyriešia otázku Volynskej tragédie, povedal Tusk, že mal pravdu, ale zároveň Kosyniak-Kamis "neobjavil Ameriku".

"Ukrajina nebude členom Európskej únie bez súhlasu Poľska. Ukrajina musí spĺňať normy, a tie sú rôznorodé - to nie je len otázka hraníc, obchodu, právnych a ekonomických noriem. Povedal by som, že je to otázka kultúrnych a politických štandardov,“ povedal.

Únia by podľa neho nevznikla bez zmierenia medzi Nemcami a Francúzmi či Nemcami a Poliakmi. "Ukrajinci by mali pochopiť, že vstup do únie znamená vstup do sféry noriem súvisiacich s politickou a historickou kultúrou," zdôraznil.

Šéf poľskej vlády zároveň oznámil, že bude „jasnejšie“ najmä počas poľského predsedníctva v Rade EÚ (v prvom polroku 2025) vysvetľovať, že je v záujme Kyjeva urovnať poľsko-ukrajinské vzťahy.

„Táto história musí byť preto pochovaná, ak chceme vybudovať dobrú budúcnosť,“ uzavrel Tusk.

Tusk poznamenal, že by si veľmi želal, aby "to, čo je kontroverzné, pokiaľ ide o poľsko-ukrajinské vzťahy", nebolo alibi pre tých, ktorí majú "proruské tendencie" - hoci sú v Poľsku "okrajové".

Potom priznal, že má „jednoznačne negatívne hodnotenie toho, čo povedal ukrajinský minister“ Dmytro Kuleba. Ukrajina, dodal, v každom prípade bude musieť "zdôvodniť poľské očakávania nie tak z hľadiska pochovávania histórie, ale z hľadiska usporiadania našich vzťahov na základe pravdy o tejto histórii".

„Napokon viem, že táto pravda nie je čiernobiela, že na poľskej strane sú len anjeli a na ukrajinskej – zločiny, ale pravda, exhumácia a spoľahlivé posúdenie toho, čo sa dialo počas a po 2. sv. vojne je o to dôležitejšia – to sú prvky, ktoré sú nevyhnutné na vytvorenie dobrých poľsko-ukrajinských vzťahov,“ povedal.

Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny predtým vysvetlilo slová šéfa rezortu Dmytra Kulebu počas stretnutia s mladými ľuďmi v Poľsku, ktoré vyvolalo rozhorčenie poľských opozičných politikov .

Ministerstvo zahraničných vecí vysvetlilo, že „v odpovedi na otázku účastníka mládežníckeho fóra v Olsztyne minister zahraničných vecí Ukrajiny hovoril o tisíckach Ukrajincov, ktorí v dôsledku zločinu komunistického režimu - operácie Visla - boli násilne presídlení z tých oblastí Poľska, kde žili ako zjednotená komunita."

„V tomto duchu treba chápať jeho slová o „ukrajinských územiach“ (v anglickom origináli „Ukrainian areas“) – teda územiach Poľska, kde Ukrajinci historicky žili ako kompaktná komunita,“ vysvetlilo ukrajinské zahraničné. ministerstvo.

EÚ na pokraji kolapsu, no šéfka volá po väčšom zbrojení?!
Počas vystúpenia na konferencii Globsec v Prahe predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyzvala malé krajiny, aby "rozmýšľali ako veľké a investovali ešte viac do armády a zbrojárskeho priemyslu". Táto výzva prichádza v čase, keď sa... Čítať ďalej
31 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik