Nová obchodná vojna na obzore! Peking vs. zvyšok sveta
31 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Čínsky prezident Si Ťin-pching rozohral nebezpečnú hru. Jeho plán na oživenie čínskej ekonomiky prostredníctvom masívnych investícií do výroby a následného vývozu prebytkov môže vyvolať novú globálnu obchodnú vojnu. Svetové firmy sa už teraz trasú pred čínskou konkurenciou, ktorá ich núti zatvárať fabriky a prepúšťať zamestnancov, informuje portál Openiazoch.sk.

"Čína jednoducho vyrába viac, ako potrebuje," upozorňuje The Wall Street Journal. Napríklad elektromobilov sa na čínskom trhu predá približne 22 miliónov, avšak ročne sa vyrába zhruba 40 miliónov kusov. Kam putuje zvyšok? Do zahraničia, kde likviduje miestnu konkurenciu.

Obete čínskej expanzie

Príkladom je americká firma CubicPV, ktorá musela zastaviť plány na výstavbu novej továrne v Texase. Dôvodom bola čínska nadvýroba, ktorá zrazila ceny kľúčových komponentov pre solárne panely o 70%. Spoločnosť to označila za "deformovaný trh v dôsledku nadmernej kapacity Číny".

Podobný osud postihol aj čilskú oceliareň Huachipato, ktorá musí prepustiť 2200 zamestnancov. "Nemôžeme konkurovať lacnému čínskemu kovu," znie zdôvodnenie.

Svet sa začína brániť

Európska únia nedávno zaviedla clá na dovážané čínske elektromobily. USA zvýšili poplatky na čínsku oceľ, hliník a ďalšie výrobky. Turecko, Pakistan a ďalšie krajiny prijímajú podobné opatrenia.

"Cieľ Washingtonu rozšíriť americkú výrobu nebude možné dosiahnuť, ak bude Čína pokračovať s nadvýrobou," varujú experti.

Peking popiera problémy

Čínske vedenie však svoju stratégiu obhajuje. "Peking vníma svoju schopnosť vyrábať a vyvážať ako pozitívum pre svet, a nie ako problém," uvádza The Wall Street Journal.

Niektorí Siovi poradcovia však už interne vyjadrujú obavy. Varujú, že vládna podpora vedie k "extrémnemu nadbytku kapacít" v kľúčových sektoroch, čo môže ohroziť ich dlhodobú životaschopnosť.

Čínu ovládol strach a ochorenie, na ktoré neexistuje liek
Čínu ovládol strach. Môže zaň enterovírus, ktorý sa šíri hlavne medzi deťmi. Čínske úrady apelujú na rodičov – situáciu rozhodne nesmú podceňovať. Lekári totiž zaznamenali dokonca aj smrteľné prípady, informuje portál ChinaTimes. Prípady... Čítať ďalej
31 | 08 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik