Gen. Viktorín: Schizofrénia je v Česku nákazlivá
31 | 08 | 2024 I Eka Balaskova

Generál Jozef Viktorín (hnutie Republika) v statuse na Facebooku uvažuje nad výrokom českého prezidenta, ktorý pôsobil okrem iného aj v štruktúrach NATO. Podľa Viktorína sú Pavlove vyjadrenia neprijateľné práve preto, že ich vyslovil človek, ktorý by problematike armády mal rozumieť.

Pred vac, ako týždňom sa český prezident Petr Pavel vyjadril k záverom vyšetrovania útoku na Nord Stream. Armádny generál vo výslužbe Jozef Viktorín nad jeho výrokom len zostal v úžase – človek, ktorý rozumie armáde by takéto výroky, podporujúce všetky teroristické organizácie by mal veľmi dobre zvážiť. Presne takto totiž prichádza k radikalizácii. Bez ohľadu na historicky dobré vzťahy medzi Českom a Slovenskom by sme sa preto mali ako krajina vedieť vymedziť voči takýmto vyjadreniam, ktoré medzi nás podľa Viktorína stavajú doslova barikády. Česká politická reprezentácia totiž rozhodne nie je naklonená mierovým riešeniam.

Nord Stream ako legitímny cieľ

Vyšetrovanie, kto v septembri 2022 vyhodil do vzduchu plynovod Nord Stream, Berlín vydal zatykač na ukrajinského inštruktora potápania.  Podľa portálu Politico český prezident Petr Pavel povedal, že ropovod mohol byť legitímnym cieľom, „ak by za sabotážou vôbec bola Ukrajina.“   

„Keď sa vedie ozbrojený konflikt, nebojuje sa len proti vojenským cieľom, ale aj proti strategickým cieľom. A plynovody sú strategickým cieľom“, povedal Pavel. Český prezident zdôraznil, že nemá „jasné usvedčujúce informácie o tom, že za útokom bola naozaj Ukrajina“ a domnieval sa, že „ak by cieľom útoku bolo prerušiť dodávky plynu a ropy do Európy a peniaze tečúce späť do Ruska, tak – podmienkové sloveso používam zámerne – to by bol legitímny cieľ“. " Ale ja takéto informácie nemám," dodal.

TAK TAKTO! Český prezident spochybňuje úlohu Ukrajincov pri vyhodení Nord Streamu do vzduchu
Ak by skutočne konali Ukrajinci, plynovod mohol byť podľa Petra Pavla legitímnym cieľom, píše maďarský portál Mandiner. Po 19-mesačnom vyšetrovaní vyšlo najavo, kto v septembri 2022 vyhodil do vzduchu plynovod Nord Stream medzi Ruskom a Nemeckom a... Čítať ďalej
22 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Škoda slov ... alebo predsa?

„K českému prezidentovi je asi dlhodobo sa zbytočné vyjadrovať. Na druhej strane vám to ale nedá, keď vidíte, že schizofrénia zasiahla nielen Fialu a jeho vládu, ale aj prezidenta Pavla, je potrebne sa nad tým pozastaviť,“ myslí si Viktorín. Ten radšej pomlčí o Pavlových vyjadreniach k vývoju konfliktu na Ukrajine – vníma ich skôr, ako osobné želania prezidenta; nie človeka, ktorý rozumie vojenskej stratégii.

Potešil teroristov

„Vyjadrenia k útoku na plynovod Nord Stream vo forme „vo vojne sú takéto operácie legitímne“ určite potešil všetky existujúce teroristické organizácie na svete, pretože presne takýto „argument“ používajú v prípade svojich útokov v Európe,“konštatuje Viktorín na margo vyjadrení českého prezidenta.

Takto vzniká radikalizmus

„Netreba byť ani proruský a ani pro ukrajinský, aby si človek uvedomil, kde vzniká portfólio pre radikalizmus, o ktorom sa dnes toľko hovorí. Áno, aj takýto rýchlo vykvasení „lídri“ vytvárajú k tomu jednoznačné predpoklady. Je mi ľúto, že práve takýchto nešťastných vyjadrení sa dopustí prezident susedného štátu. A to nehovorím, že ešte pred nedávnom človek nosiaci uniformu,“ vysvetľuje Viktorín.

České barikády dobrým vzťahom so Slovenskom

„Už toto nás núti zamyslieť sa, akú asi politickú stratégiu v spolupráci s ČR budeme uplatňovať. Z minulosti sa žiť nedá a aby sme dokázali aj vlastným občanom, že sme autonómnym štátom, tak stratégia alebo inak povedané určitá forma vlastného vymedzenia sa musí existovať. Ľudia zo Slovenska, ale aj z Česka si k sebe cestu nájdu, bez ohľadu na politiku a politikov. To platilo a fungovalo vždy a nevidím problém, aby to tak nezostalo. Ale bez ohľadu na to, je potrebné jasne pomenovať veci: súčasná politická reprezentácia ČR začína stavať našim vzájomným vzťahom múr, ak nie priam barikády. Čím to bude sa môžeme len domnievať, ale na prospech českej spoločnosti to určite nie je,“ myslí si generál vo výslužbe.

Koniec ruskému plynu cez Ukrajinu? Saková odhaľuje PLÁN B!
Napriek nedávnym vyhláseniam ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o neobnovení zmluvy s ruským Gazpromom, Slovensko by malo mať naďalej zabezpečené dodávky zemného plynu cez ukrajinské územie. Ministerka hospodárstva Denisa Saková... Čítať ďalej
30 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Mier je o dohovore

„Mier, o ktorom hovorím už dlho a ktorý sa už konečne začína skloňovať aj v rétorike lídrov viacerých krajín, je výsostne o rozhodnutiach a ochote ku konsenzu zodpovedných. Pokiaľ však do tohto rozmeru nedorastú, čokoľvek prevratné od nich čakať nemôžeme. Nebudú rozumieť slovu komunikácia či dialóg a o slove mier ani nehovorím. A to platí v prípade ČR tak o prezidentovi, ako aj o premiérovi,“ uzatvára Viktorín.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik