EÚ na pokraji kolapsu, no šéfka volá po väčšom zbrojení?!
31 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Počas vystúpenia na konferencii Globsec v Prahe predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyzvala malé krajiny, aby "rozmýšľali ako veľké a investovali ešte viac do armády a zbrojárskeho priemyslu". Táto výzva prichádza v čase, keď sa Európska únia potáca na pokraji finančného krachu, čo vyvoláva vážne otázky o prioritách únie.

Eduard Chmelár, historik a politický komentátor, ostro kritizoval toto vyhlásenie. "Toto by naozaj nemalo byť hlavnou náplňou práce šéfky EK, výkonného orgánu Európskej únie, ktorú by mala zaväzovať udelená Nobelova cena za mier," uviedol Chmelár vo svojom príspevku. Dodal, že na konferencii "nepadlo ani slovo o mieri, ani slovo o nevyhnutnosti zastaviť genocídu v Palestíne, v Jemene alebo východoafrických krajinách".

Miliardy pre Ukrajinu, no účty chýbajú

Európska komisia nedávno predložila návrh na zmenu rozpočtu, žiadajúc od členských štátov navýšenie príspevkov o stovky miliárd eur. Chmelár sa pýta: "Kam sa podeli naše spoločné peniaze? Ako sa Európska únia dostala na pokraj bankrotu?"

Podľa jeho slov, EÚ chce získať ďalších 50 miliárd eur pre Ukrajinu, "hoci nie sú schopní ani vyúčtovať peniaze, ktoré sme jej dosiaľ dali". Navyše, zdá sa, že značná časť týchto prostriedkov má ísť na splácanie úrokov z predošlých pôžičiek EÚ. "Chcú od členských štátov ďalšie peniaze, aby mohli zaplatiť úroky z predtým prijatých pôžičiek EÚ. To sú tie pôžičky, z ktorých sme dosiaľ nevideli ani cent," poznamenal Chmelár.

Slovenská diplomacia mlčí, kým iní kladú otázky

Chmelár kritizuje pasivitu slovenskej diplomacie v tejto otázke. "Keby slovenská diplomacia nebola taká zúfalo pasívna, už dávno by položila na stôl podobnú podmienku ako Maďarsko," tvrdí. Podľa neho by sme mali žiadať vysvetlenie, na čo konkrétne boli vynaložené doterajšie prostriedky a kto nesie zodpovednosť za súčasnú finančnú situáciu EÚ.

"Najprv chceme vedieť, na čo konkrétne bolo vynaložené to obrovské množstvo peňazí, ktoré sme im dosiaľ dali. Po druhé, chceme vedieť, kto je zodpovedný za to, že EÚ sa ocitla na pokraji bankrotu," zdôraznil Chmelár.

Zvrátené priority?

Záverom Chmelár kladie provokačnú otázku: "Keď si môžeme dovoliť bombardovať ľudí, prečo si nemôžeme dovoliť ich živiť? Čo sú toto za zvrátené priority politickej štruktúry, ktorá sa nazýva 'mierovým projektom'?"

Chmelár tiež poukazuje na paradox zvyšovania vojenských výdavkov v čase finančnej krízy: "Ak je stav financií taký katastrofálny, prečo míňame čoraz viac peňazí na armádu?"

Hlas ľudu: Uf, ešteže to ten Šimečka stihol
Ináč neviem, z čoho by aktuálne ťažil. Iba ak by aj prezidenta alebo premiéra počas osláv vykradli. Ale to by nebolo také smutné. Zvlášť pri Robovi. Má doživotnú rentu, čosi už za tie roky v politike a štvrtom premiérskom kresla nazbíjal. Tam by... Čítať ďalej
31 | 08 | 2024 | Mária Škultétyová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik