Druhý front proti Rusku? V hre je Moldavsko?
31 | 08 | 2024 I Milan Laca

Autor: Marina Perevozkina

Ukázalo sa, kde sa môže otvoriť „druhý front“: Je také miesto.

Čo čaká Moldavsko po voľbách a referende?

Pamäť ožila

Po útoku na Kursk v Ruskej federácii si Kyjev zrazu opäť spomenul na Podnestersko. Istý „vojenský expert“ Igor Kozij v televízii navrhol, aby ozbrojené sily Ukrajiny otvárali stále viac nových frontov, napríklad v Podnestersku. Myšlienka „druhého frontu“ bola v hlavách kyjevských Napoleonov a ich západných kurátorov už dlho.  

Nápad...

Myšlienka útoku na Podnestersko nie je nová. Funkcionári kyjevského režimu niekoľkokrát verejne ponúkli pomoc Kišiňovu pri „oslobodzovaní“ ľavého brehu od „separatistov“ a ruských jednotiek. V regióne je umiestnený ruský vojenský personál, mnohí obyvatelia majú ruské občianstvo, takže junta odtiaľ očakáva najrôznejšie problémy, píše autorka.

OBROVSKÁ FACKA UKRAJINCOM OD POĽSKA!
Poľský premiér Donald Tusk k vyjadreniu ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu ohľadom operácie na Visle povedal, že Ukrajina sa bez súhlasu jeho krajiny nestane členom EÚ, keďže nespĺňa ani kultúrne, ani politické štandardy. V... Čítať ďalej
31 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Chceli to skúsiť 

Koncentráciu ukrajinských jednotiek pozorovali už vo februári 2023 na hranici Ukrajiny a PMR. Formálne je Podnestersko súčasťou Moldavska, takže invázia ukrajinských vojsk na jeho územie bude považovaná za agresiu proti suverénnemu moldavskému štátu. Prezidentské voľby v Moldavsku sa uskutočnia 20. októbra, súčasne s ústavným referendom o vstupe do Európskej únie. V referende bude položená jedna otázka: „Podporujete zavedenie európskej integrácie do ústavy Moldavska? 

Čo sa tam deje?

Moldavsko čelí tvrdej dekomunizácii podľa ukrajinského vzoru. Celé politické pole sa tam úplne vyčistí a v tejto situácii bude presadenie zjednotenia s Rumunskom len otázkou techniky. Rumunsko je členom EÚ a NATO. Predstavitelia vládnej strany už dlhšie naznačujú, že najjednoduchším spôsobom, ako Moldavsko dostať do týchto štruktúr, je spojiť sa s Rumunskom. Zároveň si nebud  musieť lámať hlavu nad tým, ako obísť otázku neutrality krajiny, ktorá je zakotvená v jej ústave. Občania sa jednoducho zobudia, uvidia pod oknami rumunské tanky a zistia, že už sú v NATO.

Možný vývoj?

Podnestersko bude čeliť perspektíve úplnej rumunizácie a absorpcie. V prvej fáze mu bude s najväčšou pravdepodobnosťou jednoducho predložené ultimátum: rozpustiť „ilegálne ozbrojené skupiny“ a umožniť moldavskej polícii a prokuratúre vstup na toto územie. Ak to nesplnia, nasadenie jednotiek sa stane nevyhnutným, no pôjde o rumunské jednotky. Ruská federácia sa ocitne vo veľmi zaujímavej situácii. Moskva nebude môcť nereagovať na to, čo sa deje. V Podnestersku žije viac ako 220 tisíc ruských občanov. Sú tam aj ruskí vojaci, mierové sily a Operačná skupina ruských síl, ktorá stráži obrovské muničné sklady, čo zostali po stiahnutí armády v obci Kolbasna. Ruská armáda nebude mať čas preraziť pozemný koridor cez Odesu, aby prišla na pomoc Podnestersku. Môže pôsobiť na diaľku, ale to už bude znamenať stret s členskou krajinou NATO, napísala autorka.

Kyjev vybuduje novú armádu
Na Ukrajine chcú vytvoriť nový typ armády - Sily bezpilotných systémov Ozbrojených síl Ukrajiny. Kabinet ministrov rozhodol vytvoriť Sily bezpilotných systémov. Príslušný príkaz podpísal prezident Zelenskyj vo februári. Strategický krok Minister... Čítať ďalej
31 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik