Čínu ovládol strach a ochorenie, na ktoré neexistuje liek
31 | 08 | 2024 I Eka Balaskova

Čínu ovládol strach. Môže zaň enterovírus, ktorý sa šíri hlavne medzi deťmi. Čínske úrady apelujú na rodičov – situáciu rozhodne nesmú podceňovať. Lekári totiž zaznamenali dokonca aj smrteľné prípady, informuje portál ChinaTimes.

Prípady respiračných ochorení (enterovírusov) sú v Číne na prudkom vzostupe. Ochorenie sa prejavuje celým spektrom príznakov od mierneho zápalu dýchacích ciest, až po prípady s chronickými dýchacími problémami, prípadne smrťou. A to práve v období, kedy sa aj čínske deti vracajú do škôl, upozorňuje ChinaTimes.

Okrem ochorení dýchacích ciest spôsobujú enterovírusy aj otravu krvi, zápal mozgových blán, či zápal srdcového svalu. Závisí to však od prostredia, v ktorom sa vírus rozšíril. „Konkrétne v Čine sú najbežnejšími príznakmi nepretržité vracanie, dýchavičnosť a zvýšený krvný tlak,"informuje ChinaTimes.

Čínske ministerstvo zdravotníctva a sociálnych vecí hovorí o súčasnej situácii, ako o epidémii.Ochor

„Infekčné problémy sa vyskytujú počas celého roka, väčšinou od marca do polovice júna, no v septembri tu máme opäť novú vlnu,"približuje Dai Keying, podľa ktorého sú najviac ohrozené deti do 5-teho roku veku. Čína síce neuvádza presné čísla, no podľa Keyinga sa enterovírusom dá nakaziť aj po požití kontaminovej vody, či potravín, ale aj kontaktom s pľuzgiermi pacienta.  

Pavel Durov bol prepustený na kauciu
Zakladateľ Telegramu Pavel Durov je pod súdnym dohľadom a dostal zakáz opustiť Francúzsko. Informovala o tom parížska prokuratúra. "Durov je pod súdnym dohľadom, najmä s požiadavkou zloženia kaucie vo výške päť miliónov eur, povinnosťou dostaviť... Čítať ďalej
29 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Dai Keying tiež upozornil, že v súčasnosti neexistuje žiadny špecifický liek na enterovírusové infekcie. Dá sa využívať iba podporné terapie, ako je zníženie horúčky, zmiernenie kašľa a intravenózne infúzie.

Veľká väčšina pacientov sa zotaví sama do 7 až 10 dní od nástupu. U niekoľkých pacientov sa objavia vážne komplikácie. Ak príznaky do 5 dní po infikovaní dieťaťa enterovírusom neodznejú, rodičia by mali venovať osobitnú pozornosť zmenám stavu. Tie prináša slabosť končatín, nevysvetliteľné zľaknutie alebo náhla kontrakcia svalstva, nepretržité vracanie, či plytký dych a zrýchlený tep. „krátke dýchanie alebo zrýchlený tep“ a iné príznaky závažného enterovírusu, určite radí navštíviť pediatra.

Dai Keying nakoniec pripomenul, že enterovírus je vysoko nákazlivý, ale dá sa mu predchádzať. Deti treba poučiť, aby si často umývali ruky a vytvorili si dobré návyky osobnej hygieny.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik