Z Nemecka deportovali 28 afganských zločincov. Každý dostal „na cestu“ 1 000 eur
30 | 08 | 2024 I Katarína Reiterová

Z letiska v Lipsku odštartovalo lietadlo s 28 afganskými zločincami, u ktorých bolo rozhodnuté o ich deportácii. Každý z nich dostal na cestu 1000 eur. Takmer polovica Nemcov nechce vo svojej krajine afganských páchateľov ťažkých zločinov, informujú české Parlamentní listy.

Ako uvádza denník Bild a magazín Der Spiegel samotnej deportácii predchádzali dlhé rokovania s afganským vládnucim hnutím Taliban.

„28 zločincov na palube Boeingu 787 bolo privezených do Lipska z rôznych spolkových krajín. Každý deportovaný dostal 1000 eur na ruku. Na palube je aj lekár. Deportačnú operáciu vraj z veľkej časti organizovalo spolkové ministerstvo vnútra. Akciu dva mesiace pripravovalo kancelárstvo a vnútorné orgány spolkových krajín,“ napísal denník Bild.

Ministerka vnútra, sociálna demokratka Nancy Faeserová až vo štvrtok oznámila, že Nemecko „veľmi skoro“ zavedie deportácie do Sýrie a Afganistanu. „Veľký balík repatriácie a deportácie“ bol podľa nej „uvedený do pohybu“ už pred smrteľným útokom v Solingene.

Podľa magazínu Der Spiegel ide o prvú deportáciu od momentu, kedy sa pred tromi rokmi ujal vlády v Afganistane opäť Taliban.

„Po mesiacoch tajných vyjednávaní nechala spolková vláda prvýkrát od nástupu radikálneho islamského Talibanu k moci v Kábule deportovať afganských zločincov späť do ich vlasti,“ napísal Der Spiegel s tým, že lietadlo, ktoré zločincov odviezlo, patrilo spoločnosti Qatar Airways. Práve Katar zohral úlohu prostredníka v rokovaniach medzi kancelárom Olafom Scholzom a radikálmi z Talibanu.

„Vďaka pomoci partnera sa nakoniec podarilo odstrániť najdôležitejšiu prekážku deportácie Afgancov. Najmä na ministerstve zahraničia Annaleny Baerbock (Zelení), napriek politickej vôli vlády deportovať afganských zločincov, existoval odpor k akémukoľvek druhu priameho rokovania s Talibanom,“ uviedol denník Bild.

Uverejnil aj prieskum, podľa ktorého si 52 % Nemcov myslí, že by z Nemecka mali byť deportovaní všetci tí afganskí žiadatelia o azyl, ktorým bola žiadosť zamietnutá. Ďalších 41 % sa domnieva, že by mali byť deportovaní minimálne všetci afganskí páchatelia ťažkých zločinov. Len 13 % opýtaných si myslí, že by nemal byť z Nemecka deportovaný nikto, a 4 % občanov vraj nemajú na túto problematiku jasný názor.

Nemecká vláda vydala vyhlásenie, v ktorom zdôraznila, že je odhodlaná v deportáciách pokračovať: „Spolková vláda je odhodlaná takéto návraty vykonávať. Bezpečnostné záujmy Nemecka jednoznačne prevažujú nad záujmami ochrany zločincov a nebezpečných ľudí.“

Svet zadržiava dych! Iránska jadrová bomba na dosah ruky?
Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vydala znepokojujúcu správu o pokroku iránskeho jadrového programu. Podľa najnovších údajov Irán výrazne zvýšil svoje zásoby vysoko obohateného uránu, čo vyvoláva obavy z možnej výroby jadrových... Čítať ďalej
29 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik