Šejkovia sa "poďakovali" Macronovi. Za Durova!
31 | 08 | 2024 I Milan Laca

Autorka: Ľudmila Nikolajevová

Macron dostal „odpoveď“ od šejkov. Za Pavla Durova.

Je možný útok na francúzske vojenské základne v Emirátoch?

Je po kšefte...

Po zatknutí Pavla Durova v Paríži, zrušili Spojené arabské emiráty kontrakt s Francúzmi na nákup 80 stíhačiek Rafale. Je známe, že Durov má občianstvo štyroch krajín, vrátane SAE.

Šok

Informácie o rozhodnutí šejkov sa ako blesk rozšírili do celého sveta. Mnohí to spočiatku považovali za nepravdivé! Obetovať vojensko-technické spojenectvo s vplyvnou európskou krajinou kvôli programátorovi, aj keď talentovanému? Všetko sa ale Potvrdilo. Pavel, ako hovoria ľudia, je blízkym priateľom podpredsedu vlády arabského štátu Hamdana Al Maktouma. Je možné, že to bol on, kto inicioval letecké embargo. 

Európska vojnová jednota sa rúca?
Európski ministri sa nedohodli. EÚ neprijala rozhodnutie o obmedzení úderov ukrajinských ozbrojených síl hlboko do Ruského územia. Otvorená otázka Ministri zahraničných vecí krajín Európkej únie neprijali rozhodnutie o zrušení obmedzení na... Čítať ďalej
30 | 08 | 2024 | Milan Laca

Čakajú, čo z toho bude

V Európe sú teraz zvedaví, či sa Abú Zabí poháda s Parížom kvôli Durovovi. Alexander Rahr, nemecký politológ, novinár, historik, bývalý poradca nemeckej vlády to komentuje:  "Pre mňa je to, čo sa deje s Pavlom Durovom, pokusom o demonštratívne bičovanie. V predvečer prezidentskej zmeny v Spojených štátoch (a tu v Nemecku a v Európe sú na ceste mnohé osudové voľby) sa úrady obávajú akejkoľvek manipulácie na sociálnych sieťach. Od nich okrem iného závisí, aká silná bude západná liberálna demokracia v blízkej budúcnosti. Prežije? Preto sme znervózneli. Durova zatkli vo Francúzsku. Je možné, že ho budú mučiť, aby ho takto zastrašili. A zároveň je tu Musk a Zuckerberg. A ich ďalší kolegovia. Ak urobíte niečo zlé, ak je vaša platforma proti liberálnym hodnotám, stane sa vám to isté čo Durovovi. Myslím si, že udalosti sa začnú vyvíjať práve v tomto smere", tvrdí Alexander Rahr.

Prečo Západ začal Durovom?

"Myslím, že preto, že je ťažšie urobiť niečo také s americkými vlastníkmi sociálnych sietí. Zvyčajne majú veľa právnikov. Navyše, silnú politickú podporu. Durova môžu v jeho súčasnej situácii ochrániť len Spojené arabské emiráty. Rusko mu nič neposkytne, pretože je izolované tu, na Západe. Okrem toho sa americkým a európskym orgánom podarilo v posledných mesiacoch potrestať Facebook, teda Metu a X. Ale s Telegramom to nevyšlo. 

O Francúzskych základniach

Na území Emirátov sú francúzske vojenské základne. "Kvôli Durovovi pravdepodobne nebudú zatvorené. Zmluvy sú príliš vážne a dlhodobé. Ale môžem sa mýliť. Je ťažké pochopiť, čo sa deje v zákulisí. Možno Durov urobil nejaké projekty pre Emiráty? Potom sa zaňho postavia ako hora".

Chcela ho získať CIA? 

"Môže to byť špekulácia. Nikto to nevie s istotou. Je spoľahlivo známe, že niečo podobné mu ponúkali Francúzi, no on to odmietol. Ale potom nie je jasné, prečo tam išiel teraz? Celé to zaváňa nejakým sprisahaním", hovorí Alexander Rahr.

Česi píšu: So Slovenskom sa hovorí ďalej...
Česko-slovenské vzťahy sú teraz na najhoršej možnej úrovni. A to kvôli arogancii Fialovej vlády, ktorá tú slovenskú moralizuje, uvádza v rozhovore pre český portál Parlamentný listy politológ a bývalý špičkový diplomat Petr Drulák. A pripomína, akú... Čítať ďalej
30 | 08 | 2024 | Katarína Reiterová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik