Okradli Vladimíra Strmeňa, Šimečka obviňuje vládu
30 | 08 | 2024 I Eka Balaskova

Pred troma rokmi ho vtedajší minister obrany nazval hlupákom. Deň po tom, ako si Slovensko pripomenulo 80-te výročie Slovenského národného povstania sa Slovensko dozvedelo, že obydlie veterána SNP Vladimíra Strmeňa hyenisticky vykradli práve v čase, kedy Strmeň prijímal pocty od vrcholných predstaviteľov štátu.

Kým pred rokmi mu nadával minister obrany Naď, v deň 80-teho výročia SNP si vypočul slová úcty aj od hlavy štátu. V čase, ktorý využili zlodeji na vlámanie do domu Vladimíra Strmeňa, 96-ročného povstaleckého veterána. Čin odsúdil prezident republiky, aj minister vnútra, dokonca aj predseda PS. Ten sa nehanbil prihriať si ani vlastnú politickú polievočku.

Vlado Strmeň je hlupák

„Mňa osobne mrzí, že z toho urobil pán Mičev politiku. Mňa osobne mrzí, že som počul, ako čítajú jednotliví predstavitelia SZPB pri akciách na pripomenutie si SNP pánom Mičevom napísané texty,“ povedal v októbri 2021 Jaro Naď (dnes Demokrati). Vtedy 93-ročný povstalecký veterán Strmeň po prednese svojho prejavu na oslavách 77. výročia SNP v Banskej Bystrici zožal veľký aplauz. Naď o ňom vtedy hovoril ako o “nesvojprávnom papagájovi bez vlastného názoru a schopnosti sformulovať vlastné stanovisko k likvidácii Múzea SNP.”

Prezident: Príkladom SNP by sa mali inšpirovať dnešné elity na Slovensku
Príkladom Slovenského národného povstania (SNP) by sa mali inšpirovať všetky dnešné spoločenské a politické elity na Slovensku. Prezident SR Peter Pellegrini to zdôraznil počas príhovoru v rámci osláv 80. výročia SNP v Banskej Bystrici. Podčiarkol,... Čítať ďalej
29 | 08 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Doba sa mení

Dôkazom toho, že súčasné politické špičky si veteránov ctia, je aj prejav prezidenta SR Petra Pellegriniho, ktorý v Banskej Bystrici v deň 80-teho výročia SNP vyzdvihol odvahu, ľudskú statočnosť a schopnosť účastníkov SNP prinášať obete pre slovenský národ. 

Ctím si vás za vašu vnútornú silu, oddanosť vlasti a rešpekt k hodnote slobody, ktorú ste bránili spolu s predstaviteľmi iných národov v boji proti ideológii zla a nenávisti," prihovoril sa prezident veteránom, medzi ktorými sedel aj 96-ročný Strmeň.

Zlodeji to využili

V čase, kedy prebiehali oslavy výročia SNP v Banskej Bystrici, zlodeji využili situáciu a vykradli dom povstaleckého veterána Strmeňa. Ukradli nie len peniaze, šperky, ale aj vojenské vyznamenania. Na tento odsúdeniahodný čin reagovali aj prezident SR, či minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Prezident SR Peter Pellegrini hovorí o hyenizme, pričom to vníma aj „ako pľuvanec do tváre tej najlepšej časti slovenskej histórie, ktorej je Vladko Strmeň živou kronikou.“

Takéto konanie je podľa Šutaja Eštoka absolútne neprijateľné a bude rázne vyšetrené. „Na miesto činu už boli vyslané operatívne jednotky a hliadky, aby sme čo najskôr dostali páchateľa pred spravodlivosť. Nemôžeme a nebudeme tolerovať útoky na tých, ktorí pre nás obetovali tak veľa," informoval minister na sociálnej sieti s tým, že páchateľ svojim konaním pošpinil nie len Strmeňov domov, ale aj odkaz, za ktorý veterán po celý život bojoval.

Šimečkovo politikárčenie

Ako „strašne smutné“ toto vlámanie vníma aj predseda Progresívneho Slovenska, Michal Šimečka. Ten však vec vidí ako politickú tému.

„Najhoršie je, že takéto správy neustále pribúdajú. Zlodeji sa osmeľujú, vykrádajú pivnice, chaty, byty, opakovane sa vracajú do malých rodinných obchodov aj veľkých reťazcov. Vládu sme upozorňovali, že presne toto sa kvôli ich pro-mafiánskej novele trestných zákonov stane, ale vykašlali sa na to. Pán Strmeň, držte sa. Vážime si Vašu obetu a zaslúžite si uznanie, nie takéto problémy,“uzavrel svoj status Šimečka.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik