Maďari zas zaťali do živého! Ministri sa povadili
30 | 08 | 2024 I Milan Laca

Roztržka medzi Maďarskom a EÚ zatieňuje kľúčové stretnutie o Ukrajine.

Komentáre najvyššieho bruselského diplomata Josepa Borrella o Ukrajine a Blízkom východe rozhnevali Budapešť.

Povadili sa...

Na štvrtkovom stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ došlo k roztržke medzi šéfom diplomacie EÚ a Maďarskom, čo odviedlo pozornosť od kľúčových otázok, akými sú vojny na Ukrajine a na Blízkom východe. Šéf diplomata EÚ Josep Borrell po príchode do budovy Rady EÚ v Bruseli vyzval na zrušenie obmedzení používania darovaných zbraní zo strany Ukrajiny na zasiahnutie cieľov v Rusku.

Európska vojnová jednota sa rúca?
Európski ministri sa nedohodli. EÚ neprijala rozhodnutie o obmedzení úderov ukrajinských ozbrojených síl hlboko do Ruského územia. Otvorená otázka Ministri zahraničných vecí krajín Európkej únie neprijali rozhodnutie o zrušení obmedzení na... Čítať ďalej
30 | 08 | 2024 | Milan Laca

Ukrajinci lobovali 

Na stretnutí ministrov EÚ sa zúčastnil aj ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.  Informoval svojich partnerov, že „všetky znaky ukazujú“ na to, že Rusko pokračuje v nedávnych raketových útokoch na Ukrajinu. Šéf ukrajinskej diplomacie naliehal na ministrov EÚ, aby umožnili Ukrajine zamerať sa na zariadenia v Rusku, pričom povedal, že návrh by sa nemal považovať za eskaláciu. Výzvu Kulebu a skoršie obhajovanie Borrella dať Kyjevu voľnú ruku pri používaní jeho zbraní darovaných Západom podporili Francúzsko, Švédsko, Lotyšsko, Holandsko a Poľsko. V tábore „nie“, Slovensko na čele vládou Roberta Fica, naklonené Moskve, lamentovalo, že sa stretnutie nekonalo v Budapešti, píše Politico.

Aj o Izraeli

Borrell tiež uviedol, že navrhol, aby krajiny EÚ uvalili sankcie na niektorých izraelských ministrov za „neprijateľné nenávistné správy“ voči Palestínčanom, o ktorých tvrdil, že sú v rozpore s medzinárodným právom. 

Ani jeden návrh Maďari neprijali

"Musíme zastaviť zúrivosť vysokého predstaviteľa," uviedol vo svojom príspevku na Facebooku maďarský minister zahraničných vecí Péter Szíjjártó , ktorý označil Borrellove návrhy týkajúce sa Ukrajiny a Blízkeho východu za "neuvážené". „Nechceme viac zbraní na Ukrajine, nechceme viac úmrtí, nechceme eskaláciu vojny, nechceme rozšírenie krízy na Blízkom východe. Dnes naďalej stojíme za zdravým rozumom a mierom“, napísal.

Budapešť majú v zuboch

Na stretnutí za zatvorenými dverami okrem toho Litva a Nemecko kritizovali Maďarsko za rozšírenie svojho laxného imigračného programu „národnej karty“ na Rusov a Bielorusov, čo kritici označujú za bezpečnostnú hrozbu. Szijjártó program obhajoval argumentom, že v Nemecku alebo v Pobaltí žije oveľa viac Rusov ako v Maďarsku, kde žije len 0,7 percenta Rusov v EÚ. „Szijjártó chce tento problém zjednodušiť hovorením obyčajných čísel,“ povedal pre POLITICO diplomat EÚ.

Stále ich dráždia

Vzťahy medzi Maďarskom a EÚ sú už dlho "skalnaté", no dramaticky sa zhoršili po tom, čo Budapešť v júli prevzala rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ. Viacerí ministri zahraničných vecí EÚ bojkotovali navrhované stretnutie v Budapešti a namiesto toho sa rozhodli usporiadať svoj vlastný zahraničný summit v Bruseli. Na otázku novinára, prečo sa stretnutie konalo v Bruseli a nie v Budapešti, Borrell odpovedal: "Pretože som sa tak rozhodol. Považoval som za oveľa vhodnejšie urobiť to v Bruseli, pretože niektoré stanoviská vyjadrené maďarskou vládou sú priamo v rozpore so Spoločnou zahraničnou a bezpečnostnou politikou. Bolo oveľa lepšie robiť to doma“, dodal Borrell.

Chcú zavrieť Putina!
Ukrajina vyzvýva Mongolsko, aby zatkli Putina. Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny požiadalo mongolské úrady o zatknutie Vladimíra Putina počas jeho návštevy v krajine. Vyhlásenie Príslušné vyhlásenie zverejnili na webovej stránke... Čítať ďalej
30 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik