Maďari upozornili na obrovské EURÓPSKE POKRYTECTVO. Vy nesmiete, my môžeme!
30 | 08 | 2024 I Milan Laca

Európske pokrytectvo. Vy nesmiete, my môžeme!

Maďarský minister zahraničia hovoril o nákupe ruskej ropy krajinami EÚ cez Indiu.

Pokrytci!

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szíjjártó obvinil väčšinu krajín EÚ z tajného nákupu ruskej ropy cez Indiu, čím obchádzali európske sankcie. Maďarsko, ktoré nakupuje ropu od Ruska „čestne, otvorene a priamo“, je zároveň zo strany krajín EÚ kritizované, poznamenal Szíjjártó. Tento prístup označil za pokrytecký.

Je to fér?

„Významná časť krajín EÚ, obchádzajúc sankcie, tajne, pokrytecky nakupuje ruské energetické zdroje rovnakým spôsobom ako predtým. Existuje krajina, India, ktorá zvýšila dovoz z Ruska sedemdesiatkrát. EÚ je dnes importérom indickej ropy číslo jeden“, napísal pán Szijjártó na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook.

Nad ukrajinskou armádou sa zmráka. Čo môže nastať?
„Žiadne rezervy, žiadne opevnenia“. Ukrajina stráca kľúčové mestá v Donbase. Čo hrozí prelomením frontu pri Pokrovsku? Dva spôsoby Územné straty Ukrajiny za posledných niekoľko dní sú pozoruhodné vo svojom rozsahu. Naďalej strácajú kontrolu nad... Čítať ďalej
29 | 08 | 2024 | Milan Laca

Blokáda

Maďarsko a Slovensko prestali dostávať ropu od ruského LUKOILU cez južnú vetvu ropovodu Družba 18. júla , po zaradení spoločnosti na ukrajinský sankčný zoznam.  

Ropa prišla na poslednú chvíľu

Ako zistil ruský denník Kommersant, ropným spoločnostiam (hlavne Tatnefť),  sa podarilo nahradiť dodávky od LUKOILU cez ropovod Družba na Slovensko a do Maďarska. Rafinéria maďarskej spoločnosti MOL však stále nedostala všetky požadované objemy surovín. Je to mimoriadne dôležité pre prevádzku rafinérie Slovnaft v Bratislave, ktorá potrebuje doplniť zásoby.

Našlo sa riešenie?

Podľa zdrojov Kommersantu, Tatnefť v júli prudko zvýšila dodávky do rafinérií na Slovensku a v Maďarsku a do každej krajiny poslala južnou vetvou ropovodu Družba približne 330-tisíc ton ropy. V dôsledku toho sa Tatneft stal jediným kľúčovým dodávateľom ropy do týchto krajín.

Kyjev robí stále problémy 
Partneri Kommersantu tvrdia, že rafinérie v Maďarsku a na Slovensku v júli trvali na zvýšení tranzitných dodávok ropy cez Ukrajinu. Hovorili o žiadosti o prečerpanie 530-tisíc ton a 545-tisíc ton do Maďarska a Slovensko. Prevádzkovateľ ukrajinskej časti ropovodu, Ukrtransnafta, však súhlasil s tranzitom len 436-tisíc ton a 356-tisíc ropy, teda 82 % a 65 % z toho, čo bolo požadované. Slovensko nedostalo takmer 200-tisíc ton ropy a nebolo možné rýchlo nájsť alternatívnych dodávateľov. Podľa Kommersantu, pomohla len šťastná náhoda.
Pavel Durov bol prepustený na kauciu
Zakladateľ Telegramu Pavel Durov je pod súdnym dohľadom a dostal zakáz opustiť Francúzsko. Informovala o tom parížska prokuratúra. "Durov je pod súdnym dohľadom, najmä s požiadavkou zloženia kaucie vo výške päť miliónov eur, povinnosťou dostaviť... Čítať ďalej
29 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik