Maďari píšu aj o Slovensku! V Európe sa šíri nové, smrteľné ochorenie dýchacích ciest
30 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová
V Taliansku v posledných mesiacoch zaznamenali v oblasti Milána 53 prípadov nakazených legionárskou chorobou. Maďarský portál Origo informuje aj o nakazenej osobe na Slovensku.
 
Od začiatku apríla do 26. augusta bolo v Taliansku v okolí Milána nahlásených 53 prípadov legionárskej choroby a štyri úmrtia. Najviac prípadov sa vyskytlo v dedine Corsico, kde bolo hlásených 47 prípadov. Zvyšných šesť pacientov je z obce Buccinasco, informovali tvnoviny.sk.
 
V oblasti Milána sú infikovaní najmä ľudia okolo sedemdesiat rokov,  viac ako 90 percent z nich trpí aj inými chorobami, vďaka čomu sú náchylnejšií na infekcie.

Legionársku chorobu spôsobuje baktéria Legionella, ktorá napáda dýchacie cesty a prejavuje sa vo forme zápalu pľúc. Baktéria rastie v teplej vode.

Talianske zdravotnícke úrady robia všetko pre to, aby mali situáciu pod kontrolou, vrátane varovania pre turistov smerujúcich do severného Talianska. Baktérie Legionella sa môžu nachádzať napríklad vo vodovodných kohútikoch, ktoré sa niekoľko dní nepoužívali, preto turistom odporúča pred použitím poriadne vypustiť kohútik.

Viaceré prípady zaznamenali aj slovenskí hygienici. 

Od roku 2018 pozorujeme postupný nárast legionelóz, v roku 2023 počet ochorení klesol, hlásili.

Od začiatku roka 2024 do konca augusta evidovali celkovo 53 nakazených, v minulom roku ich bolo hlásených celkovo 75.

Legionelóza sa neprenáša z človeka na človeka, ale vdychovaním vodných aerosólov, teda mikroskopických kvapiek vody, píše Paraméter .

Čoraz viac problémov vo svete spôsobuje aj novo vzplanutá epidémia listérie . Na infekciu v USA nedávno zomrelo niekoľko ľudí. Okrem toho sa čoraz viac šíria opičie kiahne , ktoré prvýkrát zaregistrovali v Afrike, no pred dvoma týždňami bola nákaza hlásená aj z Európy.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik