Ľ. Solák predstavil zmeny v polícii, začnú platiť od septembra
30 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová

Policajný prezident Ľubomír Solák predstavil zmeny v polícii, ktoré začnú platiť od nedele (1. 9.). Národná kriminálna agentúra 1. septembra zanikne a vzniknú tri nové útvary - Úrad boja proti organizovanej kriminalite, Národná protidrogová jednotka a Protiteroristická centrála. Solák o tom informoval na piatkovej tlačovej konferencii.

Špecializované útvary Policajného zboru (PZ) by už nemali vyšetrovať bežné trestné činy či priestupky a celý proces by sa mal podľa policajného prezidenta zefektívniť.

Ako povedal Solák, pri reorganizácii PZ sa inšpirovali v zahraničí, najmä v Českej republike. "Národná centrála organizovaného zločinu v Českej republike mala za rok 2020 285 prípadov, za rok 2021 282 a za rok 2022 267 prípadov. NAKA len za rok 2023 mala 2434 vecí. To číslo je dosť vysoké a hovorí skôr o tom, či sa nám z NAKA nestalo také obvodné oddelenie PZ," zdôvodňoval reorganizáciu polície.

Pri príprave reformy komunikovalo Slovensko aj s predstaviteľmi Európskej únie. Útvary, ktoré sa zaoberali trestnou činnosťou v pôsobnosti európskej prokuratúry, sa meniť nebudú. Ministerstvo vnútra (MV) SR pre TASR uviedlo, že zmeny nezasiahnu ani enviropolíciu.

V rámci zmien Policajný zbor presunie asi sto príslušníkov. Solák tvrdí, že sa pri presune zohľadňovalo miesto, kde policajt doteraz pôsobil. "Takže keď je Bratislavčan, zostáva slúžiť v Bratislave. Nebude na prezídiu, bude na okrese alebo na kraji," vysvetlil šéf polície.

O tom, ako bude vyšetrovanie závažnej kriminality vyzerať po reorganizácii polície, informoval policajný prezident pred časom aj v novinách Polícia, ktoré vydáva Odborový zväz polície v Slovenskej republike.

Prezident SR Peter Pellegrini zúri! HYENIZMUS, NIJAKO INAK SA TO NEDÁ NAZVAŤ
"HYENIZMUS, NIJAKO INAK SA TO NEDÁ NAZVAŤ," zúri prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini. Prezident vo zverejnenom videu komentuje situáciu, ktorá sa stala počas osláv Slovenského národného povstania. Vykradli dom vojnového veterána... Čítať ďalej
30 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik