Koniec ruskému plynu cez Ukrajinu? Saková odhaľuje PLÁN B!
30 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Napriek nedávnym vyhláseniam ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o neobnovení zmluvy s ruským Gazpromom, Slovensko by malo mať naďalej zabezpečené dodávky zemného plynu cez ukrajinské územie. Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) po stredajšom rokovaní vlády naznačila, že by mohlo ísť o azerbajdžanský plyn.

"Ukrajina má záujem, aby tranzit, čo sa týka plynu, naďalej plynul, aby využívali svoje tranzitné rúry zároveň aj so zásobníkmi, aby sa stali tzv. eastern energy hub," uviedla Saková. Dodala, že slovenská strana predpokladá pokračovanie dodávok plynu cez Ukrajinu, uvádza portál openiazoch.sk. "Samozrejme, dúfame, že to bude azerbajdžanský plyn," upresnila ministerka.

Táto informácia prichádza len deň po vyhlásení prezidenta Zelenského, ktorý kategoricky odmietol predĺženie dohody s Gazpromom o tranzite ruského plynu po jej vypršaní koncom tohto roka. "Dohoda s Ruskom sa nepredĺži, bodka, koniec," povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii.

Hľadanie alternatívnych riešení

Podpredseda Národnej rady SR Peter Žiga (Hlas-SD) sa ešte v utorok stretol s generálnym riaditeľom ukrajinskej spoločnosti Naftogaz Oleksijom Černyšovom. Obaja sa zhodli na potrebe hľadať "obojstranne ekonomicky a politicky prijateľné riešenia dodávok plynu cez Ukrajinu, ktoré podporia aj ďalšie krajiny EÚ", informuje portál openiazoch.sk.

"Pre Slovensko, ale aj ďalšie susedné krajiny je dôležité zachovať plynulé zásobovanie zemným plynom a ropou, s čím súvisí tranzit ruského plynu aj po roku 2024," zdôraznil Žiga. Dodal, že Slovensko privíta každú možnosť, ktorá zabezpečí dostatok zemného plynu v prijateľnej cene pre priemysel a domácnosti.

Otvorená budúcnosť tranzitu

Hoci Ukrajina odmieta predĺžiť zmluvu s Gazpromom, Zelenskyj naznačil možnosť ďalšieho tranzitu plynu od iných spoločností. "Pokiaľ ide o tranzit plynu od iných spoločností, ak bude pretrvávať záujem zo strany niektorých našich európskych kolegov, budeme ich žiadosti posudzovať spolu s EÚ," uviedol ukrajinský prezident.

Azerbajdžanský plyn by tak mohol byť jednou z možností, ako nahradiť výpadok ruských dodávok. Zostáva však otázne, či a za akých podmienok bude Ukrajina ochotná pokračovať v tranzite plynu po vypršaní súčasnej zmluvy s Gazpromom.

Bývalé OĽaNO sa rozpadá. Tankó prezradil viac
Poslanec Národnej rady (NR) SR Viliam Tankó končí v Matovičovom hnutí, Za ľudí, KÚ. Pôsobiť bude ako nezaradený poslanec, informoval v utorok hovorca hnutia Matúš Bystriansky. V stredu Tankó prezradil viac: Cítiť napätie v hnutí a aj medzi... Čítať ďalej
29 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik