Hlas ľudu: Aj Mariška Kolíková oslavovala sama. Kam ju pritiahli korene?
30 | 08 | 2024 I Mária Škultétyová

Niekto oslavoval s masami, niekto sám. Niekto možno preto, že sa bojí národa. Ale sú aj takí, čo si veľké chvíle vychutnávajú najradšej v samote. Aj bývalá pani prezidentka oslavovala sama. Aj Mariška Kolíková bola sama. Ukázala, že naše korene sú hlboko zapustené. Možno práve to ju priviedlo do Ľubietovej.

Vo svojom najnovšom vyznaní píše:

Pri príležitosti 80. výročia Slovenského národného povstania bol odkrytý pomník a pomenovaný parčík na pamiatku evanjelického kňaza Ctibora Jána Handza v Ľubietovej. Odkaz tohto kňaza vnímam ako odkaz hľadať pravdu, nech akokoľvek bolí, byť na strane práva, spravodlivosti a dôstojnosti človeka za každých okolností. Toto je dôležitý odkaz a stále aktuálny. Nebáť sa byť naozajstným vlastencom. Nie akože vlastencom skrývajúc sa krivo za symboly, ale naozaj byť ochotný o svoju slobodnú vlasť bojovať aj zomrieť.

Môj starý otec Hynek Kolík bol veliteľom partizánskeho oddielu v Ľubietovej, česť Tvojej pamiatke a všetkým, ktorí bojovali, zomierali za nás, za našu slobodu. Majme v pamäti váš odkaz práve dnes, kedy je vojna u nášho suseda, ktorý bojuje za slobodu. Nemôžeme ostať ľahostajní. Na Slavíne nájdeme početné mená práve ukrajinských vojakov, ktorí padli za nás, za našu slobodu, o to silnejší by mal byť odkaz v nás.

Maďari píšu aj o Slovensku! V Európe sa šíri nové, smrteľné ochorenie dýchacích ciest
V Taliansku v posledných mesiacoch zaznamenali v oblasti Milána 53 prípadov nakazených legionárskou chorobou. Maďarský portál Origo informuje aj o nakazenej osobe na Slovensku. Od začiatku apríla do 26. augusta bolo v Taliansku v okolí Milána... Čítať ďalej
30 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

A môj odkaz autorke komentára je takýto:

Je pekné, že si si uctila pamiatku ľubietovského pána farára. Ja z oteckovho rozprávania poznám iného evanjelického farára. Ondreja Bartka. Tomu síce nikto nepostavil pomník, ale jeho meno je zapísané v srdci a pamäti mojich rodákov, ktorých zachraňoval pred zajatím. Áno, je pekné, že odkaz pána farára Ctibora Jána Handza vnímaš ako hľadanie pravdy. Len ti želám, aby si ju aj ty konečne našla. Aby si už raz pochopila, že ste prehrali voľby. Že darmo ziapete na námestiach, darmo chcete vládnuť. Ľudia vás nechcú, preto vás nevolili. Želám ti, aby si pochopila, že spravodlivosť je len jedna, a nemusí to byť akurát tá tvoja.

Aj vlastenectvo je pekné, Mariška! Ono sa nemusí prejavovať ani slovami, ba ani udieraním do pŕs. Ani rukou položenou na srdci pri počúvaní hymny. Vlastenectvo nosíme v srdci. Dobrý vlastenec neškodí svojej vlasti, svojmu ľudu. Svojím konaním jej pomáha, zveľaďuje ju, neútočí, nepľuje jedovaté sliny, ako to ty robíš.

Aj to je pekné, že tvoj starý otec bojoval za našu slobodu. Váž si ju, Mariška, váž  a pri jeho pamiatke nerozsievaj zlo. Aby neprišla ďalšia Kremnička, ako to vo svojom prejave v Bystrici povedal zastupujúci predseda NR.

Maďari píšu aj o Slovensku! V Európe sa šíri nové, smrteľné ochorenie dýchacích ciest
V Taliansku v posledných mesiacoch zaznamenali v oblasti Milána 53 prípadov nakazených legionárskou chorobou. Maďarský portál Origo informuje aj o nakazenej osobe na Slovensku. Od začiatku apríla do 26. augusta bolo v Taliansku v okolí Milána... Čítať ďalej
30 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik