FASCINUJÚCE TURÍNSKE PLÁTNO! Vedci majú nový DÔKAZ
30 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová

Turínske plátno fascinuje a zároveň máta nielen veriacich už stáročia. Ide skutočne o plachtu, v ktorej bol pochovaný Ježiš?

Od osemdesiatych rokov 20. storočia skúmalo Turínske plátno viac ako 170 odborníkov. A dospeli k najrôznejším výsledkom. Napríklad v roku 1988 vykonali tri nezávislé laboratóriá rádiouhlíkovú analýzu, podľa ktorej látka nemôže byť oveľa staršia ako približne 700 rokov. Títo výskumníci dospeli k záveru, že plachta bola vyrobená v rokoch 1260 až 1390 nášho letopočtu, píše Dnes24.

Je preto pochopiteľné, že viacerí odborníci aj laici pochybujú o tom, že naozaj ide o kus látky, do ktorej bol zabalený Ježiš. Na druhej strane, nad neomylnosťou využívanej metódy visel otáznik.

Všetko je inak?

Nedávno sa však zrealizoval nový výskum, ktorý úplne vyvrátil uvedené závery. Ako informuje server Daily Mail, zatiaľ čo štúdie uskutočnené v roku 1988 sa zamerali na analýzu rozpadu rádioaktívneho izotopu uhlíka na určenie veku materiálu, nové analýzy využili iný prístup.

Vedci teraz analyzovali malé vzorky látky pod röntgenovým prístrojom, aby zmerali rozklad celulózy v plátne. Celulóza totiž pozostáva z reťazcov spojených molekúl cukru, ktorých rozklad sa dá použiť na určenie doby existencie látky.

Výsledok? Štúdia posúva plachtu do dávnejšej histórie, práve do obdobia, kedy žil Ježiš.

Božský algoritmus? Kostol vo Švajčiarsku nahrádza kňazov umelou inteligenciou!
Katolícky chrám v Luzerne inštaluje umelú inteligenciu do spovednice, vyvolávajúc otázky o viere a technológii, informuje portál Christianitas.sk. Nový prístup k dialógu s vierou Kostol sv. Petra v švajčiarskom Luzerne sa stal centrom pozornosti... Čítať ďalej
29 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Nové zistenia

V záveroch uverejnených v odbornom časopise Heritage vedci zdôrazňujú, že rozklad celulózy v Turínskom plátne zodpovedá iným ľanovým látkam z 1. storočia, ktoré sa našli na území dnešného Izraela.

Okrem toho, vedecký tím vykonal aj porovnania so vzorkami pláten z rokov 1260 až 1390, pričom nedokázal nájsť žiadne zhody v rozklade celulózy.

Podľa hlavného autora novej štúdie, Liberata De Cara, kontaminácia vzoriek mohla predtým viesť k nesprávnym výsledkom v datovaní uhlíka-14 vykonanom v roku 1988.

Turínske plátno

Ide o ľanovú plachtu, na ktorej sa nachádzajú nevysvetlené odtlačky a škvrny. Ako je uvedené na Wikipédii, je jednou z najvýznamnejších kresťanských relikvií, keďže podľa tradície do tejto plachty Jozef z Arimatey a Nikodém zabalili telo umučeného Ježiša Krista po tom, ako ho zložili z kríža.

Obojstranné škvrny na plachte (spredu i zozadu) pripomínajú odtlačok tváre a tela mŕtveho muža s ranami po bičovaní a na rukách a nohách s ranami po ukrižovaní.

Slováci zdolali Rakúsko. Konšpirátori z Denníka N sa však NETEŠIA!
Slováci vyhrali nad Rakúskom aj s pomocou hráčov KHL! Šatan sa rozhodol správne, Denník N vylieva kýble špiny! Veď predsa to by bolo také neslovenské, ak by Slováci držali spolu, že? Slovenskí hokejisti uspeli vo svojom prvom zápase na finálovom... Čítať ďalej
29 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik