Europoslankyňa Laššáková o TOM, prečo je Michal Šimečka pokrytec (VIDEO)
30 | 08 | 2024 I Eka Balašková

Leto výrazne spomalilo pracovné nasadenie aj v európskych inštitúciách. Prichádza september a ten sľubuje aj zvýšenú aktivitu slovenských europoslancov. Výnimkou nie je ani Judita Laššáková (Smer-SSD), ktorá si, rovnako, ako všetci ostatní, ešte v júli stihla prevziať poslanecké poverenie, či vyskúšať si, ako sa jej bude pracovať v priestoroch EP. Prichádza však reálna práca a to aj vo výboroch. Laššákovej sa ušiel výbor Fem, ktorý má vo svojom portfóliu dohliadať na zabezpečenie rodovej rovnosti medzi mužmi a ženami, vysvetľuje vo videu.

Laššáková hovorí, prečo je spokojná s tým, že bola zaradená práve do tohto výboru. Chce totiž priaznivo ovplyvňovať aj nezmysly, ktoré z neho vychádzajú. Takými sú napríklad kvóty na obsadenie pracovných pozícií. V tomto smere kritizuje Laššáková aj bývalú prezidentku, ktorá bola na seba precitlivelá, no keď sa rozhodovalo napríklad o osudoch ľudí, ktorí neskôr zomreli vo väzbe, nepostavila sa za nich. Pri iných ľuďoch však vyzývala expresne rýchlo. Laššáková sa venuje aj pokrytectvu PS, ktoré hovorí o rovnosti, no samo na post podpredsedu parlamentu nenavrhlo ženu. Dotkla sa tiež opozičných demonštrácií, ktoré sú síce deklarované ako obrana slobodnej kultúry, no ich pravý zámer je niekde úplne inde.

Zaujímavý výbor

„Ten výbor je zaujímavý, pretože ak sa na to pozriete z čisto právneho hľadiska, tak veľmi veľa vecí, ktoré by nemali čo robiť v zákonodarstve, respektíve v textoch niektorých legislatívnych aktov, sa tam dostáva práve vďaka výboru Fem,“ vysvetľuje Laššáková, ktorá je s týmto zaradením celkom spokojná, lebo bude môcť nejakým spôsobom zabrzdiť v niektorých prípadoch až nezmysly v legislatíve.

Drlička sa "hrá" na prekvapeného Nostradama
Bývalý šéf SND Matej Drlička opäť prekvapuje svojimi vešteckými schopnosťami. Tentokrát predpovedá búrlivú budúcnosť novej riaditeľke Zuzane Ťapákovej. Divadelné opony sa už chvejú! Zuzana Ťapáková, čerstvá posila z televíznych kruhov, sa odvážila... Čítať ďalej
30 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Prečo nezmysly

„Akonáhle je niekto najlepší tak sa nepozerám na farbu pleti. Nepozerám sa na vierovyznanie, nepozerám sa na pohlavie. Pretože každý jeden z nás by si mal uvedomiť, že ak by išlo napríklad o operáciu môjho dieťaťa, tak si vyberiem podľa pohlavia alebo si vyberiem špičkového chirurga a toho najlepšieho,“ dopĺňa Laššáková.

O Zuzane Čaputovej

„Zuzana čaputová ako bývalá prezidentka slovenskej republiky bola z môjho pohľadu strašne precitlivelá. Akonáhle ju niekto oprávnene kritizoval, tá osoba bola platená z verejných peňazí. Ona však citlivo vnímala hlavne seba samu a svoju osobu, pričom tá kritika bola v mnohom naozaj vecná a ona sa vždy cítila urazene,“ hodnotí Laššáková bývalú prezidentku republiky.

Opozičné pokrytectvo

„Oni vyčítajú Smeru, Hlasu a SNS, že sú to mačisti a takí tí ... no k mizogýnom (mizogýn – muž, ktorý neznáša ženy, pozn. red.) sa ešte nedostali, tak ich ešte nenazvali. Ale že sú to vyslovene strany, ktoré nepreferujú ženy, tak ja sa pýtam, či Monika Beňová bez ohľadu na to, čo si o nej kto myslí, akú politiku ona má, či je muž alebo žena,“ pýta sa Laššáková kolegov z opozície a pripomína, že Beňová v Smere na vysokom poste fungovale ešte v časoch, keď sa o kvótach nehovorilo.

Hlas ľudu: Aj Mariška Kolíková oslavovala sama. Kam ju pritiahli korene?
Niekto oslavoval s masami, niekto sám. Niekto možno preto, že sa bojí národa. Ale sú aj takí, čo si veľké chvíle vychutnávajú najradšej v samote. Aj bývalá pani prezidentka oslavovala sama. Aj Mariška Kolíková bola sama. Ukázala, že naše korene sú... Čítať ďalej
30 | 08 | 2024 | Mária Škultétyová

V čom ale ja to pokrytectvo?

„Keď išiel návrh opozície na post podpredsedu Národnej rady, prečo tam musel ísť pán Michal Šimečka, keď zrovna Progresívne Slovensko deklaruje rovnosť? Že mali kandidátku jeden muž, jedna žena, jeden muž, jedna žena,“ uvažuje Laššáková podľa ktorej mohol Šimečka do čisto mužského vedenia NR SR (predseda – v tom čase Pellegrini, podpredsedovia:  Danko, Žiga, Blaha, pozn. red.) navrhnúť na štvrtý podpredsednícky post ženu s tým, že chce dodržať aspoň náznak vyváženosti.

Počas minulých vlád tu bolo všetko v poriadku?

Laššáková nemôže zabudnúť Európskej komisii, ktorá nám tu píše vysvedčenia ohľadom prácneho štátu, že nevidela, čo sa tu dialo počas vlád Igora Matoviča, Eduarda Hegera, či Ľudovíta Ódora.

„Jedine, koho vtedy kritizovali bola tri-šesť-trojka generálneho prokurátora. To je tiež téma sama o sebe, ale nezaznamenala som nejaké pohoršenie nad tým, že advokát Krivočenko, Milan Lučanský, a vôbec zhrozenie, že ľudia vo väzbách zomierali. Štát je za vás na sto percent zodpovedný. Takže kto zomrel vo väzbe? Áno, je to chyba štátu, tej ministerky, ktorá bola vtedy na tej stoličke - Márie Kolíkovej a de facto aj hlavy štátu, lebo Zuzana čaputová neurobila nič, nemala žiadne vyjadrenie,“ upozorňuje Laššáková. Tá síce zaznamenala vyjadrenie ku Kažimírovi ako guvernérovi NBS, ktorého prezidentka vyzývala na odstúpenie. Prečo tak konala?

„Možno preto, že do jej odborného tímu patril pán Mikloš, aby guvernér NBS-ky bol vymenený, ale jednoducho to sú výzvy, ktoré boli o ničom,“ myslí si Laššáková.

Opozičné demonštrácie

Laššáková tiež upozorňuje, že demonštrácie akože za slobodu v kultúre a za odstúpenie Martiny Šimkovičovej sú organizované práve preto, že ministerka kultúry zrušila dotácie mimovládkam v napojení na Michala Šimečku, alebo jeho rodinu.

„On sa tej stoličky vzdať nechce, on tam chce byť. Hovorili sme si už na začiatku tohto rozhovoru, že nebol žiaden návrh na nejakú kvalitnú kolegyňu, ktorá by mohla zastávať miesto podpredsedníčky Národnej rady Slovenskej republiky. To miesto patrí opozícii. Prečo by to nemohol dostať aj pán Majerský? Alebo dokonca prečo by nemohlo byť podpredsedníčkou NRSR pani Veronika Remišová? Aj ona je v opozícii,“ uvažuje Laššáková s tým, že ak teda vybrali lídra PS, ten by nemal mať plné ústa rovnosti medzi mužmi a ženami.
„A ja si nemyslím, že by sme mali chodiť do ulíc kvôli tomu, aby si niekto udržal nejaký flek,“ uzatvára europoslankyňa.

Plevíková "odkopala" progresívcov. O čo im ide? (VIDEO)
Poslankyňa NR SR Zuzana Plevíková (Smer-SSD) si všíma, že progresívcom nejde ani tak o kultúru, ako o posty, ktoré v rôznych štátom dotovaných fondoch zastávali nominanti z PS. Na sociálnej sieti Plevíková vo svojom statuse píše aj o poslednej... Čítať ďalej
30 | 08 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik