Česi píšu: So Slovenskom sa hovorí ďalej...
30 | 08 | 2024 I Katarína Reiterová

Česko-slovenské vzťahy sú teraz na najhoršej možnej úrovni. A to kvôli arogancii Fialovej vlády, ktorá tú slovenskú moralizuje, uvádza v rozhovore pre český portál Parlamentný listy politológ a bývalý špičkový diplomat Petr Drulák. A pripomína, akú nízku podporu v českej spoločnosti Fiala má, na rozdiel od Ficovej popularity na Slovensku. O tom, že česko-slovenské vzťahy dobre fungujú aj napriek postoju českej vlády, svedčí aj Česko-slovenské stretnutie, ktoré sa cez víkend uskutoční.

Aké je vaše všeobecné zhodnotenie súčasného stavu česko-slovenských vzťahov? Vždy sa hovorilo, že sme si so Slovákmi najbližší, že naše vzťahy nie sú najlepšie možné. To teraz podľa vás zrejme neplatí. Alebo áno?

Určite neplatí. Česko-slovenské vzťahy sú teraz naopak najhoršie možné. Ani v čase krátko po rozdelení Československa, keď medzi Klausovou a Mečiarovou vládou neboli zvlášť vrelé vzťahy, to nebolo také. Lídri sa to vtedy pokúšali rozumne kočírovať a riadiť. Zatiaľ čo dnes z českej strany, najmä v poslednom polroku, prichádzali deštruktívne kroky, ktoré boli vyvolané až neprípustnou ideologizáciou česko-slovenských vzťahov. V podstate to bolo dané tak, že my sledujeme tú správnu západnú ideológiu a Slováci nie sú dostatočne dôslední, preto im budeme dávať najavo, že s nimi nemôžeme mať také dobré vzťahy.

Pôsobí to tak, ako by sme Slovákov odmeňovali dobrými vzťahmi a hovorili im, že si teraz našu odmenu dobrých vzťahov nezaslúžia. To je neuveriteľne arogantné a tiež úplne smiešne. Správať sa týmto spôsobom v medzinárodných vzťahoch je veľmi nebezpečné. Že sa tak správajú veľmoci voči menším štátom je celkom bežné a stáva sa to celkom často, ale pokiaľ sa tak medzi sebou správajú dva sebe rovné štáty, ktoré k sebe majú tak blízko, je to úplné nepochopenie toho, čo znamená zahraničná politika a priateľský vzťah s blízkym susedom.

Mnohí predstavitelia Fialovej päťkoalície sa to snažia vysvetľovať tak, že je tento prístup v poriadku, pretože sa morálne rozchádzame so slovenskou vládou a vôbec to neznamená, že by sme nemali radi Slovákov ako takých a len obmedzujeme kontakty s ich vládou.

Ficova vláda má nepochybne mnohonásobne vyššiu podporu v slovenskej spoločnosti, ako má Fialova vláda podporu v českej spoločnosti. To je dôležité. Je to ako ste hovoril, snaží sa vpašovať do zahraničnej politiky morálne súdy. Kde berú tú aroganciu, aby moralizovali nad štátom, ktorý sa čo najzodpovednejšie snaží ochrániť svojich občanov, svoju ekonomiku a bezpečnosť. Fialova vláda to programovo nerobí. Fialova vláda programovo české záujmy predáva a preberá rétoriku západu. Ani by som nepovedal záujmy západu, ale iba rétoriku západu a pomýlene to vyhlasuje za akési západné smerovanie.

Naproti tomu sa Ficova vláda veľmi opatrne snaží manévrovať tak, aby si dokázala jednak udržať prístup do rôznych bruselských salónov a súčasne niečo pre Slovákov aj zaistila. Morálne sa nad tým pohoršovať je smiešne a deštruktívne. Uvedomme si, že vláda Roberta Fica nie je nijako radikálna. Nerobia na medzinárodnej scéne žiadne revolučné kroky. Nezrušili diplomatické vzťahy s Ukrajinou, oni sa naopak s ukrajinskou vládou pravidelne stretávajú. Keď im dnes Ukrajinci vrazili dýku do chrbta tým, že zastavili dodávky ropy ruského Lukoilu, čím ohrozili slovenské hospodárstvo, slovenská odpoveď na to bola veľmi umiernená. Nevidel som nejaké razantné protisankcie voči Ukrajine. Slovenská vláda veľmi opatrne manévruje na medzinárodnej scéne práve preto, aby si nikoho neznepriatelila a podstatná odlišnosť je v tom, že českú vládu veci ako stav českého hospodárstva a potreby českých občanov a firiem nezaujímajú. Ficovo manévrovanie kontrastuje s českou ideológiou a opakovaním fráz, ktoré západní politici hovoria bez toho, aby im verili, ale naši predstavitelia si ich berú k srdcu.

Je možné vidieť praktické či konkrétne dôsledky poškodených česko-slovenských vzťahov?

Verím, že dlhodobo vzájomné vzťahy so Slovenskom poškodené nebudú. Táto súčasná partia bude vo vedení štátu ešte niečo vyše roka škodiť a pôjdu „od válu“. Našťastie, nepôjde o dlhodobé poškodenie, čo je dosť dôležité a nová garnitúra v Prahe sa bude k spoločným vzťahom správať zodpovednejšie a nepremietne sa do nižších úrovní. Avšak aj v krátkodobej rovine, v ktorej sa dnes pohybujeme, sa narušila bežná výmena informácií, ktorá dovtedy medzi českými a slovenskými politikmi fungovala. Radili sa napríklad o tom, ako pristupovať k niektorým medzinárodnopolitickým otázkam, k Bruselu a pod. Panovala základná dôvera, na základe ktorej si politici i vysokí úradníci vymieňali informácie a koordinovali rôzne postupy. Toto je teraz celkom narušené.

Bežného občana sa to zatiaľ, našťastie, nijako nedotýka a vzhľadom k snemovným voľbám budúci rok a zmene vlády sa to snáď ani dotýkať nebude. Ak by to ale dopadlo inak a súčasná línia pokračovala, mohlo by sa to začať premietať aj do určitej národnej nevraživosti. Zatiaľ v tejto fáze nie sme.

Cez víkend organizujete Česko-slovenské stretnutie či konferenciu. Čo je jej cieľom alebo úlohou? Chcete demonštrovať, že na nižších úrovniach vzájomné vzťahy stále skvele fungujú?

Určite áno. Náš spolok Svatopluk si od počiatku zakladá na dobrých vzťahoch so slovenskými partnermi, a preto sme prijali túto iniciatívu. Keď vidíme, čo robí naša politická reprezentácia, chceme vytvoriť alternatívny kanál komunikácie medzi slovenskými a českými predstaviteľmi, na ktorom sa budú zúčastňovať ako ľudia z politickej, intelektuálnej i podnikateľskej sféry. Kontext je daný škodami, ktoré narobila Fialova vláda. Vnímame to však ako dlhodobejší projekt trvalého dialógu medzi českými a slovenskými silami, ktoré sú vlastenecky orientované a záleží im na prosperite a bezpečnosti ich národov.

Chceme ukázať, že sa v podstatných otázkach buď zhodneme úplne, alebo dokážeme nájsť výrazné spoločné prekrytia. Za normálnych okolností by to mala robiť vláda, tá v tom ale nefunguje. Aj keď v tom nová vláda o rok či dva fungovať bude, bude dobré mať na občianskej úrovni takú výmenu a radi by sme, aby naše víkendové neformálne stretnutie vyústilo do pravidelného dialógu, ktorý by sme podnikali a neskôr v ďalších rokoch mal výraznejší verejný presah. Táto naša prvá akcia je skôr neformálna a uzavretá. Chceme sa na nej ako Česi a Slováci poradiť, čo by sme mali robiť. V budúcom roku by sme mohli podniknúť ambicióznejšiu verejnú akciu.

Zdroj: parlamentnilisty.cz

Maďari upozornili na obrovské EURÓPSKE POKRYTECTVO. Vy nesmiete, my môžeme!
Európske pokrytectvo. Vy nesmiete, my môžeme! Maďarský minister zahraničia hovoril o nákupe ruskej ropy krajinami EÚ cez Indiu. Pokrytci! Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szíjjártó obvinil väčšinu krajín EÚ z tajného nákupu ruskej ropy... Čítať ďalej
30 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik