Svet zadržiava dych! Iránska jadrová bomba na dosah ruky?
29 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vydala znepokojujúcu správu o pokroku iránskeho jadrového programu. Podľa najnovších údajov Irán výrazne zvýšil svoje zásoby vysoko obohateného uránu, čo vyvoláva obavy z možnej výroby jadrových zbraní, informuje portál Topky.sk

Nebezpečný nárast zásob

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vydala znepokojujúcu správu o pokroku iránskeho jadrového programu. Podľa najnovších údajov Irán výrazne zvýšil svoje zásoby vysoko obohateného uránu, čo vyvoláva obavy z možnej výroby jadrových zbraní.

Nebezpečný nárast zásob

MAAE vo svojej správe uvádza, že Irán v súčasnosti disponuje 164,7 kilogramami uránu obohateného na 60 percent. To predstavuje alarmujúci nárast o 22,6 kilogramu od mája tohto roka. Agentúra AP poznamenáva, že k dosiahnutiu 90-percentného obohatenia, potrebného na výrobu atómovej zbrane, je už len "malý technický krok".

Ešte znepokojujúcejšie je hodnotenie agentúry Reuters, ktorá uvádza: "Súčasné množstvo uránu by podľa meradiel MAAE stačilo na výrobu takmer štyroch jadrových bômb." Táto informácia vyvoláva vážne obavy v medzinárodnom spoločenstve.

Nedostatočná spolupráca a transparentnosť

MAAE vo svojej správe kritizuje aj nedostatočnú spoluprácu zo strany Iránu. "Teherán naďalej nezlepšil spoluprácu napriek príslušnej júnovej výzve," uvádza sa v dokumente. Irán navyše stále neodvolal zákaz inšpekcií niektorými jadrovými expertmi, ktorý zaviedol v minulom roku.

Šéf MAAE Rafael Grossi označil tento krok za "bezprecedentný a tiež veľmi vážny úder schopnosti MAAE riadne vykonávať svoju prácu". Nedostatok transparentnosti zo strany Iránu vyvoláva pochybnosti o skutočnom rozsahu a zámere ich jadrového programu.

Medzinárodné obavy a popieranie

Západné krajiny dlhodobo podozrievajú Irán z úmyslu vyrobiť jadrovú zbraň. Teherán tieto obvinenia vytrvalo popiera, no zároveň neposkytuje dostatočnú súčinnosť pri medzinárodných kontrolách.

"Nie je tak jasné, či zverejnil všetky informácie o svojom jadrovom programe," konštatuje MAAE vo svojej správe. Táto neistota ďalej prehlbuje obavy medzinárodného spoločenstva z možných skrytých ambícií Iránu v jadrovej oblasti.

Situácia okolo iránskeho jadrového programu zostáva napätá a bude si vyžadovať intenzívne diplomatické úsilie, aby sa predišlo ďalšej eskalácii. Medzinárodné spoločenstvo bude musieť nájsť spôsob, ako presvedčiť Irán k väčšej transparentnosti a spolupráci, ak sa má zabrániť potenciálnej jadrovej kríze v regióne.

Nad ukrajinskou armádou sa zmráka. Čo môže nastať?
„Žiadne rezervy, žiadne opevnenia“. Ukrajina stráca kľúčové mestá v Donbase. Čo hrozí prelomením frontu pri Pokrovsku? Dva spôsoby Územné straty Ukrajiny za posledných niekoľko dní sú pozoruhodné vo svojom rozsahu. Naďalej strácajú kontrolu nad... Čítať ďalej
29 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik