Šéf Facebooku PRIZNAL, že SLÚŽIL záujmom Bieleho domu!
29 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Mark Zuckerberg, generálny riaditeľ spoločnosti Meta, ktorá vlastní Facebook a Instagram, vo svojom liste pre predsedu justičního výboru Snemovne reprezentantov USA Jima Jordana odhalil znepokojujúce detaily o tlaku americkej vlády na cenzúru obsahu počas pandémie COVID-19. Toto priznanie otvára novú kapitolu v diskusii o slobode prejavu na sociálnych sieťach a úlohe vlády v digitálnom priestore, uvádza portál The Guardian.

Vládny tlak na cenzúru

"V roku 2021 vysokopostavení predstavitelia Bidenovej administratívy vrátane Bieleho domu opakovane mesiace tlačili na naše tímy, aby cenzurovali určitý obsah o covide-19, vrátane humoru a satiry," uviedol Zuckerberg vo svojom liste. "Keď sme nesúhlasili, vyjadrovali veľkú frustráciu voči našim tímom. Verím, že tento vládny tlak bol nesprávny."

Zuckerberg detailne popísal, ako sa jeho spoločnosť snažila balansovať medzi požiadavkami vlády a zachovaním integrity svojich platforiem. Počas pandémie Facebook pridával upozornenia na dezinformácie k príspevkom, ktoré boli považované za nepravdivé, a dokonca mazal príspevky kritizujúce vakcíny proti COVID-19 alebo naznačujúce, že vírus bol vyvinutý v čínskej laboratóriu.

Reflexia a ľútosť

Šéf Mety otvorene priznal chyby a vyjadril ľútosť nad niektorými rozhodnutiami: "Myslím, že sme urobili niektoré rozhodnutia, ktoré by sme s odstupom času a novými informáciami dnes neurobili. Ľutujem, že sme sa k tomu nevyjadrili otvorenejšie."

Zuckerberg zdôraznil svoj záväzok chrániť nezávislosť svojich platforiem: "Ako som povedal našim tímom vtedy, pevne verím, že by sme nemali kompromitovať naše obsahové štandardy kvôli tlaku z akejkoľvek administratívy v akomkoľvek smere. A sme pripravení postaviť sa proti, ak by sa niečo podobné malo zopakovať."

Prípad Huntera Bidena

V liste Zuckerberg tiež priznal, že Facebook "dočasne potlačil" šírenie príbehu o laptope Huntera Bidena, syna prezidenta, po varovaní FBI pred možnou ruskou dezinformačnou kampaňou. Spätne však uznáva, že to nebola dezinformácia a nemali by ten príbeh potlačovať. "S odstupom času, nemali sme tento príbeh potláčať," napísal Zuckerberg.

Politické dôsledky a špekulácie

Analytici označujú Zuckerbergove priznanie za "politickú granátu" a "veľké víťazstvo pre republikánov". Americký expert Malek Dudakov sa domnieva, že Zuckerberg môže mať osobné záujmy: "Je v jednej lige s demokratmi, ale teraz sa bojí, že bude obetným baránkom, a tak 'vydáva' svojich 'spolupáchateľov' z establišmentu. Možno sa obáva, že sa bude opakovať prípad Pavla Durova vo Francúzsku, keď sa po voľbách v novembri 2024 dostanú k moci republikáni."

Iní analytici špekulujú, že Zuckerberg sa týmto krokom snaží chrániť Meta pred možnými právnymi následkami, najmä v súvislosti s prebiehajúcim antitrustovým (pozn. red. protimonopolným) konaním. 

Reakcie a dôsledky

Justičný výbor Snemovne reprezentantov, ktorý kontrolujú republikáni, označil Zuckerbergove priznania za "veľké víťazstvo pre slobodu prejavu". Toto vyhlásenie naznačuje, že táto téma môže mať významné politické dôsledky.

Biely dom sa bránil tvrdením, že ich kroky boli motivované snahou o "ochranu verejného zdravia a bezpečnosti". "Naša pozícia bola jasná a konzistentná," uviedol hovorca Bieleho domu. "Veríme, že technologické spoločnosti a iní súkromní aktéri by mali brať do úvahy účinky svojich činov na americký ľud, pričom by mali robiť nezávislé rozhodnutia o informáciách, ktoré prezentujú."

Budúcnosť slobody prejavu na sociálnych sieťach

Zuckerbergove odhalenia znovu otvárajú debatu o hraniciach slobody prejavu na sociálnych sieťach a úlohe vlády pri jej regulácii. Je zrejmé, že táto téma bude aj naďalej predmetom intenzívnych diskusií medzi technologickými gigantmi, vládnymi orgánmi a verejnosťou.

 

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik