Premiér: Hlavným posolstvom SNP bolo ukončiť vojnu a nastoliť mier
29 | 08 | 2024 I Ivan Mihale

Fico: "Mier nie je všetko. Ale bez mieru je všetko ničím."

Hlavným posolstvom Slovenského národného povstania (SNP) bolo ukončiť vojnu a nastoliť mier. Povstanie zároveň ukončilo éru malosti a pasivity slovenského národa. Predseda vlády SR a Smeru-SD Robert Fico to povedal v príhovore počas štvrtkových osláv 80. výročia SNP v Banskej Bystrici.

"Máme právo žiadať aj odtadiaľto z Banskej Bystrice do celého sveta mier. Máme právo povedať, že sme krajina, ktorá chce spolupracovať s každým, kto si predstavuje mierové spolunažívanie, s každým, kto si nás bude vážiť, s každým, kto bude rešpektovať naše princípy a naše historické pravidlá," zdôraznil predseda vlády s tým, že sa nesmie opakovať, aby vládni politici neumožnili verejnosti účasť na oslavách SNP.

Medzinárodný poriadok sa podľa Fica v súčasnosti zmenil na krutý súboj bez akýchkoľvek pravidiel. "Musíme nastoliť nový medzinárodný poriadok a urobiť všetko pre to, aby nasledujúcich 50 rokov na celom svete bol mier," povedal.

Podľa premiéra sa prekračujú červené čiary, ktoré boli nastavené počas studenej vojny. "Červené čiary, ktoré sa nielen rešpektovali v minulosti, ale aj červené čiary, ktoré boli vymožiteľné rôznymi medzinárodnými prostriedkami. Je nebezpečné, že sme dnes svedkami možnej globálnej konfrontácie," podotkol. Kritizoval, že ak má niekto suverénny alebo sebavedomý názor, tak je okamžite tento názor potláčaný.

Prezident: Príkladom SNP by sa mali inšpirovať dnešné elity na Slovensku
Príkladom Slovenského národného povstania (SNP) by sa mali inšpirovať všetky dnešné spoločenské a politické elity na Slovensku. Prezident SR Peter Pellegrini to zdôraznil počas príhovoru v rámci osláv 80. výročia SNP v Banskej Bystrici. Podčiarkol,... Čítať ďalej
29 | 08 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik