Nad ukrajinskou armádou sa zmráka. Čo môže nastať?
29 | 08 | 2024 I Milan Laca

„Žiadne rezervy, žiadne opevnenia“.

Ukrajina stráca kľúčové mestá v Donbase. Čo hrozí prelomením frontu pri Pokrovsku?

Dva spôsoby

Územné straty Ukrajiny za posledných niekoľko dní sú pozoruhodné vo svojom rozsahu. Naďalej strácajú kontrolu nad obývanými oblasťami, ktoré sa nachádzajú západne od Donecka a zasahujú po Pokrovsk, hlavné centrum ukrajinského zásobovania z pevniny. Kľúčovým úspechom ruských síl sa stala Novogrodovka, 15-tisícové mesto, ktoré by sa pri patričnej vytrvalosti a prítomnosti dostatočných záloh dalo držať celé mesiace. 

Ukrajinci chcú udržať ruskú Kurskú oblasť
Ukrajinci chcú udržať ruskú Kurskú oblasť. CIA informovala o zámere ukrajinských ozbrojených síl udržať okupovanú časť Kurskej oblasti. Prezradili zámer Zástupca riaditeľa CIA Cohen: Ukrajinské ozbrojené sily majú v úmysle udržať okupovanú časť... Čítať ďalej
29 | 08 | 2024 | Milan Laca

Dosiahli hranicu

Ako uviedla napríklad podpredsedníčka Najvyššej rady Ukrajiny Marjana Bezuglaja, tam, ako aj v Novogrodovke, boli na ceste do Pokrovska snáď posledné dobre vybavené pozície. "Pred týždňom som vyšla na okraj Selidova smerom na Novogrodovku a videla som tam pred mestom opevnenie. Vošla som do zákopov, nikto ich nestrážil, nikto v nich nebol.  Vyšla som do poľa. Za ihriskom už boli Rusi. Nikto iný tam nebol!"

Kde sú zálohy? 

Nie je ťažké uhádnuť, kde zmizli ukrajinské zálohy, ktoré brzdili prielom na tomto úseku frontu. Najviac bojaschopné brigády, vyzbrojené západným vybavením, išli do Kurskej oblasti v nádeji, že ruské velenie zastaví ofenzívu a presunie tam „šokovú päsť“ z Donbasu. To sa však nestalo.  Zatiaľ čo sa ukrajinské velenie ponáhľa nájsť aspoň nejaké rezervy na obranu, najväčší komunikačný uzol na Donbase zostáva extrémne zraniteľný.

Zúfalé opatrenia

Nemožno však tvrdiť, že ozbrojené sily Ukrajiny úplne ignorujú operačnú krízu a rátajú s úspechom v iných oblastiach. V uvedených oblastiach sa už začala nútená evakuácia časti obyvateľstva, najmä detí. Ako uvádzajú ukrajinskí novinári, v Pokrovsku, Mirnograde a Selidove banky a väčšina vládnych inštitúcií prestanú v najbližších dňoch fungovať. Taktiež bude platiť takmer 24-hodinový zákaz vychádzania.

Optimizmus prežíva

Plány na posilnenie obrany Pokrovska však neustále avizujú najvyšší politici. Najmä prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj po stretnutí veliteľstva prisľúbil, že nikto nemá v úmysle vydať mesto bez boja a že na jeho obranu vyšlú záložné jednotky. Podľa ruského analytika Jegenija Norina, rozsiahla bitka o Pokrovsk je nevyhnutná. Pád mesta zároveň otvorí príležitosť na spustenie ofenzívy v Dnepropetrovskom regióne, čo bude mať, podľa neho,  pre Ukrajinu „veľmi smutné následky“.

Americká pasca na Rusov
Petagon vložil „nové mozgy“ do F-16 predtým, ako ich poslal na Ukrajinu. Spojené štáty potrebujú údaje o ruskom systéme protivzdušnej obrany na zlepšenie svojich schopností elektronického boja. Skúšajú... Pentagon použije F-16, ktoré dali... Čítať ďalej
29 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik