Jeseň? Zabudnite! September bude horúcejší ako leto!
29 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Leto sa síce blíži ku koncu, ale počasie má iné plány. Slovensko sa pripravuje na mimoriadne teplé obdobie, ktoré môže prekonať všetky doterajšie teplotné rekordy pre september. Meteorológovia varujú, že nás čaká najintenzívnejšia vlna horúčav tohto roka.

Leto sa nechce vzdať

Tohtoročné leto je na Slovensku už teraz najhorúcejšie od roku 1931. Napriek tomu, že kalendár ukazuje koniec augusta, teploty zostávajú tropické. Portál iMeteo upozorňuje, že "počasie na prelome leta a jesene sa doslova zblázni".

Podľa aktuálnych predpovedí Slovensko čaká ďalšia, rekordná vlna horúčav. "Zaznamenáme zrejme najsúvislejšie obdobie s tropickými dňami počas tohto roka a mimoriadne teplé počasie by malo na Slovensku pokračovať minimálne do konca prvej septembrovej dekády," uvádza portál.

O 10°C teplejšie ako zvyčajne

Meteorológovia upozorňujú na alarmujúcu situáciu. Analýza teploty vzduchu v hladine 850 hPa ukazuje, že k nám bude prúdiť mimoriadne teplý vzduch. "Až do 10. septembra k nám bude prúdiť rekordne teplý vzduch. Prvý septembrový kvartál prinesie počasie, ktoré bude až o 10°C teplejšie ako je bežné," varuje iMeteo. Teploty môžu dokonca prekročiť hranicu 35°C. Počasie na najbližších 30 dní si môžete pozrieť TU.

SHMÚ vydáva výstrahy

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) reaguje na situáciu vydaním výstrah prvého a druhého stupňa. Najmä na juhu a západe Slovenska môžu teploty vo štvrtok popoludní dosiahnuť až 35°C.

Odporúčania pre obyvateľov

Úrad verejného zdravotníctva SR dôrazne odporúča dodržiavať pitný režim. "Piť treba v menších dávkach, častejšie a ešte pred pocitom smädu," upozorňujú odborníci. Zároveň varujú pred rizikom úpalu a prehriatia. Odporúčajú vhodné oblečenie, používanie krémov s vysokým ochranným faktorom proti UV žiareniu a nosenie pokrývky hlavy v exteriéri.

Celoštátne oslavy SNP prinesú vojenskú prehliadku, galaprogram i ohňostroj
V Banskej Bystrici vo štvrtok pokračujú celoštátne oslavy 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) hlavným celodenným programom. Jeho súčasťou bude pietny akt kladenia vencov, slávnostné príhovory, hudobné vystúpenia, ale aj vojenská... Čítať ďalej
29 | 08 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik