FBI: Atentátnik hľadal na internete vystúpenia Trumpa aj Bidena
01 | 09 | 2024 I Katarína Reiterová

Strelec pri pokuse o atentát na bývalého prezidenta Donalda Trumpa hľadal na internete vystúpenia Trumpa aj Bidena. Svoj cieľ si starostlivo vybral, hľadal dokonca informácie o výbušninách.

Podľa posledných informácií predstaviteľov FBI si atentátnik hľadal informácie o výbušninách posledných päť rokov pred útokom.

Vyšetrovatelia, ktorí urobili takmer 1 000 výsluchov, zatiaľ nepoznajú motív konania 20-ročného Thomas Matthew Crooks, ktorý strieľal na Trumpa počas júlového predvolebného mítingu. Domnievajú sa ale, že svoj útok dôkladne plánoval, vrátane vyhľadávania vystúpení počas kampane oboch kandidátov, ako súčasného prezidenta, tak bývalého prezidenta, a to najmä v západnej Pennsylvánii.

„Analýza histórie vyhľadávania útočníka dokazuje „sústavné a podrobné úsilie naplánovať útok na nejakú udalosť. To znamená, že si útočník pozrel rôzne predvolebné zhromaždenia a ciele,“ uviedol Kevin Rojek, špeciálny agent FBI v Pittsburghu.

Akonáhle bolo Trumpove zhromaždenie ohlásené na 13. júla v Butler v Pensylvánii, „sa hyper-sústredil na túto konkrétnu udalosť a pozeral sa na ňu ako na príležitosť zaútočiť,“ dodal Rojek.

Oswald ako vzor?

Crooksove internetové vyhľadávania v dňoch pred zhromaždením zahŕňali otázky týkajúce sa areálu, zaujímal sa, odkiaľ bude Trup hovoriť. Podľa FBI 30 dní pred atentátom útočník urobil viac ako 60 internetových vyhľadávaní týkajúcich sa Bidena a Trumpa, vrátane vyhľadávania dátumov demokratických a republikánskych národných zjazdov. Riaditeľ FBI Christopher Wray už predtý prezradil, že týždeň pred streľbou Crooks hľadal na Googli informáciu „Ako ďaleko bol Oswald od Kennedyho?“ Čo je zjavný odkaz na Lee Harveyho Oswalda, strelca, ktorý 22. novembra 1963 zastrelil prezidenta Johna F. Kennedyho.

Samotárskeho atentátnika zaujímali výbušniny

Nové informácie privádzajú vyšetrovateľov k profilu Crooksa ako vysoko inteligentného a samotárskeho muža. Tvrdia o ňom, že v rokoch pred streľbou sa až desivo zaujímal o výbušniny, násilie a prominentné osobnosti verejného života. Jeho internetové vyhľadávania ako o demokratoch, tak aj republikánoch nenaznačujú jeho politický motív a nedá sa z nich zistiť ani to, prečo sa terčom útoku stal samotný Trump.

„Máme jasnú predstavu o zmýšľaní útočníka, ale v tejto chvíli nie sme pripravení urobiť žiadne presvedčivé vyhlásenia o motíve,“ povedal Rojek s tým, že FBI nezistila, že by niekto iný vedel o streľbe vopred alebo že by sa Crooks s niekým spriahol.

Výbušniny v aute. Plánoval väčší útok?

FBI našla v jeho aute a v dome výbušné zariadenia. Podľa vyšetrovateľov jeho vyhľadávanie na internete odhalilo, že minimálne od roku 2019 vyhľadával informácie o materiáloch na výrobu bômb a fungovaní detonátorov.

Kandidát na prezidenta Donald Trump bol pri pokuse o atentát zasiahnutý guľkou alebo úlomkom guľky do ucha. Crooks vystrelil osem rán z pušky AR-15. Jeden účastník zhromaždenia bol zabitý a dvaja ďalší boli zranení. Atentátnik, ktorý bol na streche budovy vzdialenej menej ako 120 metrov, bol zabitý ostreľovačom tajnej služby.

FBI tiež v stredu zverejnila zábery pušky, ktorú Crooks použil, jeho batohu a improvizovaných výbušných zariadení nájdených v jeho aute.

Varuje pred treťou svetovou
"Tretia svetová vojna je bližšie ako kedykoľvek predtým." Trump poukázal na hrozbu tretej svetovej vojny v dôsledku útoku ukrajinských ozbrojených síl na Kurskú oblasť . Obáva sa... Bývalý americký prezident, a kandidát na post hlavy štátu... Čítať ďalej
28 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik