Božský algoritmus? Kostol vo Švajčiarsku nahrádza kňazov umelou inteligenciou!
29 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Katolícky chrám v Luzerne inštaluje umelú inteligenciu do spovednice, vyvolávajúc otázky o viere a technológii, informuje portál Christianitas.sk.

Nový prístup k dialógu s vierou

Kostol sv. Petra v švajčiarskom Luzerne sa stal centrom pozornosti po tom, čo do jednej zo svojich spovedníc nainštaloval systém umelej inteligencie (AI) predstavujúci Ježiša Krista. Táto novinka, ktorá je výsledkom spolupráce s miestnymi výskumníkmi z IT laboratória Univerzity aplikovaných vied, umožňuje veriacim viesť "dialóg" s digitálnou reprezentáciou Spasiteľa.

Cirkev reaguje na technologický pokrok

Marco Schmied, teologický asistent v Kostole sv. Petra, vysvetľuje motiváciu za týmto nezvyčajným projektom: "Úlohou Cirkvi je riešiť spoločenský vývoj, akým je aj umelá inteligencia." Schmied zdôrazňuje, že cieľom nie je nahradiť tradičnú spoveď, ale skôr poskytnúť veriacim nový spôsob interakcie s vierou.

Technické detaily a teologická konzistencia

Systém pozostáva z obrazovky zobrazujúcej portrét Ježiša Krista, pred ktorou môžu návštevníci sedieť a komunikovať. AI reaguje hlasom, ktorý je podľa médií "sladký a pokojný". Schmied ubezpečuje, že odpovede AI sú v súlade s teologickým chápaním Kostola sv. Petra.

Obavy a výzvy

Napriek inovatívnemu prístupu sa objavili aj obavy. Niektorí sa pýtajú, či AI dokáže adekvátne interpretovať Bibliu bez sklznutia do fundamentalistických výkladov. Schmied však zdôrazňuje, že jeho tím je pripravený zasiahnuť v prípade akýchkoľvek problémov: "Sme nablízku a chceme aktívne hľadať dialóg."

Rozdelené reakcie a budúce implikácie

Reakcie na túto novinku sú zmiešané. Zatiaľ čo mnohí oceňujú snahu cirkvi o modernizáciu, iní varujú pred možným odklonom od tradičných hodnôt. Jedno je však isté - tento experiment otvára nové diskusie o úlohe technológie v náboženskom živote.

Na prahu novej éry?

Redaktorka je nadšená:

„Rozhovor s AI Ježišom je fascinujúci: odpovedá na moje otázky zmysluplne, empaticky, inteligentne.“

Len sa trochu posťažovala, že občas pôsobí strojovo, opakuje sa a jeho teologické postrehy a múdrosť pripomínajú trochu kalendárové výroky.

To však je možno podľa nás len preto, že ešte stále nie je dostatočne progresívny. Takže ešte trošku vývoja, v IT aj pri synodálnom putovaní, a ktohovie, raz sa možno dočkáme AI Ježiša v ďalších kostoloch a ten bude ešte empatickejší, nebude súdiť ani odsudzovať, nebude odpovedať strojovo a možno nakoniec dá aj to rozhrešenie. Aspoň tým, čo sa ešte stále neoslobodili od týchto, podľa progresívnych katolíkov, stredovekých „prežitkov“.

Šéf Facebooku PRIZNAL, že SLÚŽIL záujmom Bieleho domu!
Mark Zuckerberg, generálny riaditeľ spoločnosti Meta, ktorá vlastní Facebook a Instagram, vo svojom liste pre predsedu justičního výboru Snemovne reprezentantov USA Jima Jordana odhalil znepokojujúce detaily o tlaku americkej vlády na cenzúru... Čítať ďalej
29 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik