TOXICKÝ mrak z vulkánu sa VALÍ na Európu! Zasiahne aj naše územie? (VIDEO)
28 | 08 | 2024 I Eka Balašková

Island opäť chrlí skazu! Smrtiaci mrak oxidu siričitého z islandskej sopky Sundhnuksgigarod sa valí nad Európou, šíriac strach a paniku. Británia, Francúzsko a krajiny Beneluxu už bijú na poplach. Hrozí nebezpečenstvo aj Slovensku? Meteorológovia varujú: Zostaňte doma a sledujte správy! Toto je šiesta erupcia za necelý rok - je Island časovanou bombou pre celý kontinent? 

Islandská sopka Sundhnuksgigarod sa 23. augusta znovu ozvala - jej erupcia spôsobila, že nad Európou sa šíri toxický mrak jedovatého oxidu siričitého. Plyn v ovzduší zaznamenali Británia, ale aj Francúzsko, či krajiny Beneluxu. Nad naším územím prejde mrak v takej výške, že nebude čuchom rozpoznateľný, informuje portál Imeteo.sk. 

Šiesta erupcia v oblasti

Novú sopečnú erupciu (šiestu v priebehu trištvrte roka v tejto oblasti) zaznamenali podľa Islandského meteorologického úradu (IMO) islandské úradu v noci, 23. augusta. Doteraz posledná erupcia, v oblasti bola podľa iMeteo.sk zaznamenaná v máji. Trvala takmer mesiac. V dôsledku erupcie vznikol mrak oxidu siričiného, ktorý vyvolal obavy už aj vo Veľkej Británii. Úrady odporúčajú neopúšťať domovy, pričom avizujú, že toxické mračno postupuje na juhovýchod.

Nočné búrky priniesli vytúžené zrážky a tisíce bleskov
Slovensko v uplynulých hodinách zažilo nečakanú sériu búrok, ktoré priniesli dlho očakávané zrážky a impozantnú bleskovú aktivitu. Tento fenomén, ktorý sa prejavil najmä v nočných hodinách, predstavuje najvýraznejšiu búrkovú činnosť za posledný... Čítať ďalej
28 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Zasiahne Slovensko?

Mraky jedovatého plynu podľa informácií iMeteo.sk putujú východným smerom. Ponad naše územie prejdú vo výške, cez ktorú štipľavý siričitý zápach čuchom nberozpoznáme.

„Oblak oxidu siričitého, ktorý vznikol v dôsledku štvrtkovej erupcie islandskej sopky Sundhnuksgigarod, sa nad Spojeným kráľovstvom objavil v nedeľu a postupuje ďalej na juhovýchod,“dodávajú meteorológovia.

Minimálny nárast

„Niektoré modely síce ukazujú zvýšenú koncentráciu oxidu siričitého aj nad našou oblasťou, ide však len o minimálny nárast. Čuchom by prítomnosť tohto plynu nemala byť rozpoznateľná. V prízemných hladinách bude jeho koncentrácia úplne zanedbateľná,“dodávajú z iMeteo.sk

Nie všade je to „na pohodu“

Britskí meteorológovia neustále monitorujú úniky oxidu siričitého z Islandu. Hoci radia čo najmenší pohyb vonku, predpovede ukazujú, že v nasledujúcich dňoch bude znečistenie tamojšieho ovzdušia len malé.

 „Najvyššie koncentrácie sú pozorované od oceánskych oblastí až po krajiny Beneluxu,“ uviedli podľa meteorológov francúzske médiá s tým, že toxický mrak sa postupom času rozriedi v atmosfére.

V rieke Morava neďaleko mesta Holíč našli mŕtve ľudské telo
V rieke Morava neďaleko mesta Holíč v okrese Skalica našli v utorok večer mŕtve ľudské telo. Políciu a hasičov zalarmoval rybár, ktorý telo vo vode spozoroval. Trnavská krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti. "Vzhľadom na okolnosti... Čítať ďalej
27 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik