SLOVENSKO MÁ 21 NOVÝCH PROFESOROV
28 | 08 | 2024 I Bari zajačková/ tasr

Prezident SR Peter Pellegrini v stredu vymenoval 21 nových vysokoškolských profesorov. Vymenúvacie dekréty im odovzdal v reprezentačných priestoroch Bratislavského hradu. Počas príhovoru novovymenovaným profesorom uviedol, že titul profesora vyjadruje nielen vysokú úroveň profesionálnych schopností, ale reprezentuje aj morálne a ľudské kvality, ktoré spoluvytvárajú profily osobností. Tiež, že ide o významný medzník v ich osobnom i profesionálnom živote.
        

"Zastupujete rozličné technické i prírodovedné odbory, ale tiež oblasti medicíny, práva a kriminológie či jazykovedy a literatúry. Spája vás však spoločný menovateľ - a tým je vaše poslanie odovzdávať svoje poznatky a skúsenosti ďalším generáciám," podotkol prezident. Ich misia však podľa jeho slov nekončí len v prednáškových miestnostiach univerzít. "Výsledky vašej práce, ale aj pôsobenie vašich autorít, sú významné pre celú spoločnosť - tak odbornú, ako aj laickú," adresoval novým vysokoškolským profesorom.
        

Ako skonštatoval, túto dobu mnohí označujú ako postfaktuálnu. Jedným z jej hlavných príznakov je podľa prezidenta, že sa už nediskutuje iba o názoroch či rôznych uhloch pohľadu na vec, ale aj o vedecky stokrát overených faktoch. "Internetový priestor vytvára ilúziu rovnosti a zrazu dáva každému šancu vyjadrovať sa aj v oblastiach, na ktoré nemá žiadnu kvalifikáciu. A už vôbec nie porovnateľnú s tisíckami hodín štúdia a vedeckej práce, ktoré máte za sebou vy všetci," zhodnotil v príhovore.
        

Výmena názorov a možnosť diskutovať pre každého jedného človeka pripojeného na internet je podľa neho určite pozitívna. Jej predmetom však majú byť názory, nie vedecky overené fakty. "Inými slovami, nediskutujme o tom, či je Zem plochá. Je to mrhanie časom a energiou, ale predovšetkým, podobné kvázi diskusie nás vracajú hlboko do minulosti. A my sa potrebujeme sústrediť predovšetkým na budúcnosť," poznamenal.
        

Prezident usúdil, že budúcnosť praje znalostnej ekonomike, odborom s vysokou pridanou hodnotou, využívaniu umelej inteligencie a ďalším novým fenoménom. Sú to podľa neho všetko úplne nové výzvy, ktoré si vyžadujú pripravenosť a schopnosť prispôsobiť sa novým časom. "Vzdelanie, šikovnosť našich ľudí a ich odborná erudícia sú jednou z najcennejších strategických surovín, aké dnes Slovensko má. A vašou spoločnou úlohou je túto devízu všemožne podporiť a rozvinúť," dodal s tým, že práve profesori majú možnosť urobiť spoločnosť vzdelanejšou, múdrejšou, kvalifikovanejšou a v konečnom dôsledku aj lepšou.
        

Na vymenovaní vysokoškolských profesorov sa zúčastnili aj minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD), prezident Slovenskej rektorskej konferencie Vladimír Hiadlovský, predseda výkonnej rady Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo Robert Redhammer a podpredseda Rady vysokých škôl Lukáš Šoltés.

 Zoznam vymenovaných profesorov vysokých škôl (odbor):

        Juraj Beniak, výrobná technika
        Viktor Borzovič, inžinierske konštrukcie a dopravné stavby
        Monika Božiková, mechanizácia poľnohospodárskej a lesníckej výroby
        Katarína Gajdošová, inžinierske konštrukcie a dopravné stavby
        Miroslav Gál, chemické technológie
        Michal Jablonský, technológia makromolekulových látok
        Daniel Jancura, fyzika
        Marián Janek, chemické technológie
        Martina Jánošíková, teória a dejiny štátu a práva
        Daniel Kalús, pozemné stavby
        Martina Kášová, cudzie jazyky a kultúry
        Radoslav Morochovič, chirurgia        
        Alexander Schrek, strojárske technológie a materiály
        Matej Škorvánek, neurológia
        Boris Šteňo, ortopédia
        Tomáš Tesař, klinická farmácia
        Janka Vašková, antropológia
        Marta Vojteková, slovanské jazyky a literatúry
        Miroslava Vráblová, trestné právo
        Miroslava Waczulíková, fyzika
        Katarína Žáková, kybernetika

Danko chce ukradnúť Hlasu kreslo šéfa parlamentu! Raši: Je to útok na koaličnú zmluvu!
Politické napätie v koalícii eskaluje. Šéf SNS Andrej Danko spustil búrku, keď si začal nárokovať post predsedu Národnej rady SR, ktorý podľa koaličnej dohody patrí Hlasu-SD. Podpredseda Hlasu Richard Raši neskrýva rozhorčenie a hovorí o útoku na... Čítať ďalej
28 | 08 | 2024 | Bari Zajačková/ tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik