Slovenská armáda sa dočká revolučnej modernizácie za 1,3 miliardy eur
28 | 08 | 2024 I Bari Zajačková/ tasr

Vláda SR schválila dva významné projekty na posilnenie obranyschopnosti krajiny. Ministerstvo obrany plánuje nakúpiť izraelské systémy protivzdušnej obrany za viac ako 554 miliónov eur a spoločne s Českou republikou obstarať vyše 1300 nákladných terénnych vozidiel v hodnote takmer 710 miliónov eur. Tieto investície majú za cieľ modernizovať zastaralú vojenskú techniku a zvýšiť bojaschopnosť ozbrojených síl. Nákup protivzdušných systémov má zabrániť strate schopnosti chrániť slovenský vzdušný priestor po roku 2027, zatiaľ čo nové terénne vozidlá nahradia dosluhujúci vozový park. 

Slovensko nakúpi od Izraela systémy PVO za vyše 554 miliónov eur

Slovensko nakúpi od Izraela šesť mobilných systémov protivzdušnej obrany (PVO). Predpokladaná cena je vyše 554 miliónov eur. Medzivládnu dohodu s izraelskou stranou by malo Ministerstvo obrany (MO) SR podpísať do konca októbra. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda.
        

"MO SR v rokoch 2023 - 2024 intenzívne rokovalo so zástupcami Ministerstva obrany štátu Izrael o obstaraní mobilných systémov protivzdušnej obrany (SAM-M). Výsledkom týchto rokovaní bola skutočnosť, že ponuky na systémy SAM-M od štátu Izrael sú z ekonomického, technického aj časového hľadiska najvýhodnejšie," napísal rezort obrany v materiáli.
        

Ministerstvo tvrdí, že ak by sa situácia s ochranou slovenského vzdušného priestoru neriešila, do roku 2027 by krajina stratila aj zostávajúce schopnosti ho chrániť.

Vláda schválila zámer spoločného obstarávania nákladných terénnych vozidiel s ČR

Ministerstvo obrany (MO) SR by malo nakúpiť nákladné terénne vozidlá N3G pre armádu v rámci spoločného obstarávania s českým rezortom obrany. Návrh zámeru spoločného obstarávania schválila vláda na stredajšom rokovaní. Rámcovú dohodu s českým partnerom by mal minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) predložiť kabinetu do konca roka.
        

Slovensko plánuje podľa predloženého zámeru obstarať 1307 vozidiel, konkrétne 870 kusov (ks) 6x6 valníkových plošín a 437 kusov 8x8 hákových nakladačov. Predpokladaná hodnota investície je 708,33 milióna eur bez DPH.
        

Nová technika má nahradiť súčasný zastaralý arzenál a vozový park v podobe vozidiel T-138, T-148, T-813, T-815, URAL. "Po cykle životnosti je celkovo 454 ks vozidiel segmentu 6x6 a 8x8 a 424 ks techniky daného segmentu je prevádzky neschopných," uviedlo v predloženom materiáli ministerstvo obrany. "Z uvedených dôvodov je potrebné obstaranie vozidiel realizovať čo najskôr tak, aby nedošlo k zníženiu bojaschopnosti Ozbrojených síl Slovenskej republiky," zdôraznil rezort.
        

Na základe posúdenia doterajších procesov navrhuje zároveň realizovať nákup formou spoločného obstarávania a pripojenia sa k rámcovej dohode MO ČR. "Uvedený spôsob obstarania nielen podstatne zvýši garancie dodania obstarávanej techniky, ale aj poskytnutie možnosti hlbšej vojenskej spolupráce a prehlbovania strategických partnerstiev so spojeneckou krajinou," argumentovalo MO v návrhu.
        

V roku 2024 sa má projekt spoločného obstarania pripraviť, samotná dodávka vozidiel sa má postupne uskutočniť v období 2025 - 2031.
        

Nákladný automobil N3G je terénne vozidlo s vysokou spôsobilosťou prekonávať prekážky v ťažkom teréne s pohonom všetkých náprav v konfigurácii základných podvozkov 4x4, 6x6, 8x8, 10x10 a ťahačov návesov a s možnosťou montáže účelových nadstavieb podľa požiadavky na jednotlivé modifikácie. Je schopné plniť úlohy v akýchkoľvek svetelných a klimatických podmienkach. Uvedená technika je využiteľná v rámci všeobecnej podpory na obranu SR, ako aj pri plnení úloh pri riešení mimoriadnych udalostí a nevojenských ohrození.

Danko chce ukradnúť Hlasu kreslo šéfa parlamentu! Raši: Je to útok na koaličnú zmluvu!
Politické napätie v koalícii eskaluje. Šéf SNS Andrej Danko spustil búrku, keď si začal nárokovať post predsedu Národnej rady SR, ktorý podľa koaličnej dohody patrí Hlasu-SD. Podpredseda Hlasu Richard Raši neskrýva rozhorčenie a hovorí o útoku na... Čítať ďalej
28 | 08 | 2024 | Bari Zajačková/ tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik