Prelomový úspech v Banskej Bystrici! Prvé dieťa s unikátnou liečbou Pierre-Robinovho syndrómu
28 | 08 | 2024 I Bari Zajačková/ tasr

Detská fakultná nemocnica s poliklinikou (DFNsP) v Banskej Bystrici sa v auguste zaradila medzi zdravotnícke zariadenia, ktoré úspešne zrealizovali aplikáciu palatinálnej platničky pacientke s Pierre-Robinovým syndrómom. Je to vrodené ochorenie, ktorého najvýraznejšími príznakmi sú malá sánka (čeľusť), veľký jazyk či rázštep podnebia, s čím súvisia komplikácie s prehĺtaním a dýchaním. TASR o tom v stredu informovala hovorkyňa DFNsP Alena Šperková.
        

V nemeckom univerzitnom meste Tübingen je inzercia palatinálnej platničky dlhodobou praxou. Tím troch lekárov a jednej sestry z detskej nemocnice, ktorý úspešne zrealizoval aplikáciu touto metódou prvej pacientke, malej Amálke, absolvoval zaškolenie priamo u nemeckých odborníkov.
        

"Výhoda metódy spočíva v tom, že sa dieťaťu v čo najkratšom čase po narodení zavedením platničky do ústnej dutiny zlepší dýchanie, ľahšie prehĺta potravu a sánka sa postupne jemne posúva dopredu. Samotný proces trvá približne dva týždne od diagnostiky 3D skenom cez vytlačenie platničky z 3D tlačiarne po samotnú inzerciu. Po nej je dieťatko spolu s rodičom naďalej v lekárskej starostlivosti s postupným obrusovaním platničky tak, aby sa absolútne prispôsobila ústnej dutine. Približne po týždni zabrusovania sa prechádza na zácvik rodiča pri kŕmení," opísala Šperková.
        

Dievčatko s inzerovanou "tübingenskou" palatinálnou platničkou prepustili v týchto dňoch už do domácej starostlivosti s pravidelnými kontrolami u odborníkov.
        

"Spolupráca s rodičmi Amálky bola výborná. Vážime si, že nám vložili do rúk dôveru, a máme radosť, že sa nám to úspešne podarilo," zdôraznila pediatrická pneumologička a ftizeologička detskej nemocnice Ivana Gondová.

ZO SLOVENSKA AŽ KU HVIEZDAM! Študenti excelovali na medzinárodnej súťaži!
Slovenských študentov ocenili na Medzinárodnej olympiáde z astronómie a astrofyziky (IOAA) 2024, ktorá sa v auguste konala v brazílskom Rio de Janeiro. Získali striebornú a bronzovú medailu a aj čestné uznania. Slovensko zastupovali medzi 53... Čítať ďalej
28 | 08 | 2024 | Bari Zajačková/ tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik