Miliardová šanca pre Slovensko v obnove Ukrajiny? Vláda už má PLÁN!
28 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Vojnový konflikt na Ukrajine zanechal za sebou spúšť, no zároveň otvoril dvere k bezprecedentným ekonomickým príležitostiam. Slovenská vláda sa chopila iniciatívy a pripravuje ambiciózny plán, ako sa zapojiť do obnovy svojho východného suseda. S potenciálnymi investíciami v hodnote stoviek miliárd dolárov sa črtá nová éra slovensko-ukrajinských vzťahov.

Miliardové investície na dosah ruky

Podpredseda vlády Peter Kmec predložil do pripomienkového konania rámec zapojenia Slovenska do obnovy Ukrajiny. Podľa jeho slov "obnova Ukrajiny bude stáť 486 miliárd USD v nasledujúcich desiatich rokoch, čo otvára trh pre slovenské firmy najmä v infraštruktúre a energetike."

Hlavným cieľom je zabezpečiť efektívne zapojenie Slovenska do tohto procesu. Plán sa zameriava na realizáciu strategických projektov v oblasti energetiky a dopravy, s dôrazom na posilnenie cezhraničnej spolupráce.

Miliónové investície na obzore

V rámci ambiciózneho plánu obnovy Ukrajiny sa chystajú rozsiahle investície, ktoré prinesú významné príležitosti aj pre slovenské firmy. Jedným z kľúčových projektov je modernizácia prenosovej sústavy, konkrétne projekt Interkonektora Mukačevo – Veľké Kapušany – Lemešany.

Tento strategický projekt má za cieľ nielen posilniť prenosovú sústavu Slovenska, ale aj výrazne zvýšiť kapacitu cezhraničného prepojenia. "Realizáciou projektu by došlo nielen k ďalšiemu posilneniu prenosovej sústavy Slovenska a jej modernizácie, ale aj k zvýšeniu kapacity cezhraničného prepojenia prenosových sústav Slovenskej republiky a Ukrajiny, ale aj s EÚ ako celkom," uvádza sa v oficiálnom materiáli.

Finančný rozsah tohto projektu je impozantný. Podľa predbežných odhadov si investície na východe Slovenska len v tejto oblasti vyžiadajú prostriedky vo výške približne 200 miliónov eur. 

Nové príležitosti pre slovenské firmy

Okrem infraštruktúrnych projektov sa vláda zameriava aj na posilnenie obchodných vzťahov. V tejto súvislosti sa pripravuje významné slovensko-ukrajinské biznis fórum. Toto podujatie, plánované na jeseň tohto roka na východnom Slovensku, má ambíciu spojiť kľúčových hráčov z rôznych sektorov.

Fórum bude zahŕňať široké spektrum účastníkov, vrátane zástupcov štátneho sektora, agentúr na podporu obchodu a investícií, obchodných komôr a regionálnych lídrov. Dôležitou súčasťou budú aj firmy a medzinárodné finančné inštitúcie. Cieľom je vytvoriť platformu pre diskusiu o konkrétnych projektových potrebách a možnostiach spolupráce.

Pre lepšiu koordináciu aktivít sa plánuje zriadenie kontaktného bodu pre komunikáciu medzi Slovenskom a Ukrajinou a vytvorenie pozície regionálneho koordinátora v Košiciach.

Prínos pre celé Slovensko

Zapojenie do obnovy Ukrajiny má potenciál výrazne posilniť slovenskú ekonomiku. "Pre východné Slovensko to znamená rozvoj a profit z intenzívnejšej hospodárskej spolupráce," zdôrazňuje podpredseda vlády Kmec.

Aktívna účasť na obnove Ukrajiny nielen vytvorí nové pracovné príležitosti, ale aj posilní pozíciu Slovenska na medzinárodnej scéne a prispeje k stabilite v regióne.

Zvrat v kauze Gorila! Ústavný súd vydal príkaz SIS
Ústavný súd (ÚS) SR prikázal Slovenskej informačnej službe (SIS) zničiť výsledky sledovania expolicajta Zoltána Vargu z roku 2006, ktoré súvisia s kauzou Gorila. Tým, že tak SIS v minulosti neurobila, porušila podľa ÚS základné práva Vargu, ktorého... Čítať ďalej
27 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik