Macronova TAJNÁ ponuka Durovovi? Telegram mohol mať CENTRÁLU v Paríži!
28 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v roku 2018 pokúsil presvedčiť zakladateľa Telegramu Pavla Durova, aby presťahoval sídlo svojej spoločnosti do Paríža. Toto prekvapivé odhalenie prináša nový pohľad na zložitý vzťah medzi francúzskou vládou a kontroverznou komunikačnou platformou.

Neúspešný pokus o prilákanie technologického giganta

Podľa informácií denníka The Wall Street Journal prezident Macron počas súkromného obeda navrhol Durovovi presun centrály Telegramu do francúzskej metropoly. Durov však túto ponuku odmietol.

"Macron dokonca zvažoval udelenie francúzskeho občianstva zakladateľovi Telegramu," uviedol pre WSJ zdroj oboznámený s diskusiou. Táto skutočnosť poukazuje na to, ako veľmi francúzska vláda stála o získanie vplyvu nad populárnou aplikáciou.

Obavy z terorizmu v pozadí

Francúzske bezpečnostné služby dlhodobo vnímali Telegram ako hrozbu kvôli jeho využívaniu teroristickými skupinami. "Členovia Islamského štátu používali Telegram na nábor militantov a plánovanie útokov, čo vyvolávalo mimoriadne znepokojenie," uvádza WSJ.

Práve tieto obavy viedli v roku 2017 k spoločnej operácii francúzskych a emirátskych špiónov s kódovým označením "Purple Music", počas ktorej bol údajne hacknutý Durovov iPhone.

Zložitý vzťah pokračuje

Napriek Macronovmu neúspešnému pokusu prilákať Telegram do Francúzska, vzťahy medzi francúzskou vládou a platformou zostávajú napäté. Nedávne zadržanie Pavla Durova na parížskom letisku len podčiarkuje pretrvávajúce trenice.

"Durov sa stal terčom, pretože jeho aplikácia upútala pozornosť širokého spektra skupín - od pro-demokratických aktivistov až po zločincov," vysvetľuje zdroj blízky Durovovi.

Zachránia Rusi amerických astronautov?
Musk pripustil záchranu astronautov, uviaznutých na ISS s pomocou Ruska. Musk: Len Rusko by mohlo pomôcť vrátiť posádku Starlineru bez SpaceX na Zem. Majú problém Zakladateľ SpaceX Elon Musk vyhlásil, že pri absencii SpaceX bude môcť posádku... Čítať ďalej
28 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik