Danko chce ukradnúť Hlasu kreslo šéfa parlamentu! Raši: Je to útok na koaličnú zmluvu!
28 | 08 | 2024 I Bari Zajačková/ tasr

Politické napätie v koalícii eskaluje. Šéf SNS Andrej Danko spustil búrku, keď si začal nárokovať post predsedu Národnej rady SR, ktorý podľa koaličnej dohody patrí Hlasu-SD. Podpredseda Hlasu Richard Raši neskrýva rozhorčenie a hovorí o útoku na základy fungovania vlády.

Raši nerozumie, prečo si chce Danko pri šéfovi NR SR nárokovať, čo mu nepatrí

"Keď máme koaličnú zmluvu, ktorú dodržiava strana Smer a strana Hlas, a máme na to mandát od našich voličov, ale aj od celého snemu, kladiem si otázku, prečo chce niekto do nej zásadne zasiahnuť a nárokuje si na niečo, čo mu nepatrí," vyhlásil Raši pred stredajším zasadnutím vlády. Podľa neho je tento post jedna z kľúčových pozícií a jasne patrí Hlasu-SD.

Minister investícií sa pýta, či chce Danko spochybniť koaličnú zmluvu a fungovanie vlády. "Chce, aby vznikol vo vláde problém? Tieto otázky si kladú aj ľudia v teréne," dodal Raši. Pripomenul, že koaličná dohoda je základom fungovania vlády a bola "podpísaná pri plnom vedomí a svedomí všetkých účastníkov".

Raši považuje Dankove vyjadrenia za zbytočné signály, ktoré môžu ohroziť stabilitu koalície. Zdôraznil, že nevidí žiaden dôvod na nedodržiavanie koaličnej zmluvy. Zároveň odmietol špekulácie, že by Hlas-SD pri podpore svojho kandidáta na post šéfa NR SR oslovil opozičných poslancov.

Situácia je napätá a jej riešenie sa očakáva na koaličnej rade, ktorá by sa mala uskutočniť do konca týždňa. Raši deklaroval, že zástupcovia Hlasu-SD sú pripravení na ňu ísť kedykoľvek. O ďalšom postupe pri prípadnom odvolávaní súčasného podpredsedu NR SR Michala Šimečku z Progresívneho Slovenska rozhodnú na predsedníctve Hlasu-SD spolu s poslancami za túto stranu.

Premiér Robert Fico sa snaží zohrať úlohu mediátora a vyzýva Hlas-SD a SNS na dohodu. Zdôrazňuje, že post predsedu NR SR je potrebné čo najskôr obsadiť, keďže ide po prezidentovi o druhú najvyššiu ústavnú funkciu v štáte. 

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik