S*XUCHTIVÝ delfín TERORIZUJE japonské pobrežie!
28 | 08 | 2024 I Katarína Reiterová

Turisti a potápači v japonskom regióne Fukui, severovýchodne od Kjóta čelia neobvyklým útokom sexuchtivého cicavca. Delfín tuponosý, známy ako Suzu, v posledných mesiacoch útočil až osemnásťkrát.

 

 

Útoky delfína na ľudí vyvolali obavy a viedli k zavedeniu bezpečnostných opatrení. Delfín hryzie, strká a sexuálne obťažuje plavcov i potápačov. Odborníci sa snažia porozumieť príčinám tohto neobvyklého správania a nájsť spôsoby, ako zmierniť napätie medzi ľuďmi a týmto morským cicavcom. Podľa nich si len hľadá „delfíniu priateľku“.

Tento japonský morský Casanova už ľuďom spôsobil množstvo zranení. Minulý týždeň odrezal plavcovi konček prsta. Yasuyuki Nakase, 62-ročný inštruktor potápania, sa stal obeťou „zvádzania“ delfína už po niekoľkýkrát. Suzu údajne prenasledoval potápača a agresívne ho tlačil nosom, dokonca sa mu pokúsil zahryznúť do ruky. „Keď sa ma snažil uhryznúť, držal som ruky rovno, takže ma nemohol chytiť. Sledoval ma, otváral a zatváral ústa pri mojej tvári. Bolo to strašidelné. Stále ma tlačil na dno,“ uviedol inštruktor Nakase pre denník Daily Star.

Suzu zaútočil v regióne Fukui už 18-krát

Pre bezpečie kúpajúcich sa turistov boli pozdĺž centrálneho japonského pobrežia umiestnené výstražné značky. Tie varujú turistov, aby vyšli z vody, pokiaľ tohto morského milovníka zbadajú. Okrem toho na rušných plážach hliadkujú vodné skútre a taktiež boli na niektorých miestach nainštalované sonické zariadenia vydávajúce nepríjemný podvodný zvuk. Tie majú Casanovu odradiť od priblíženia sa k pláži.

Tieto útoky však nie sú pre miestnych novinkou. Delfín Suzu vyčíňa na japonskom pobreží od roku 2022, kedy bolo zaznamenaných až 21 útokov na ľudí, minulý rok to bolo 9 útokov a toto leto 18. Podľa odborníkov ide o typické správanie sa delfína pri párení. Suzu si jednoducho hľadá partnerku, ale pravdepodobne bol až príliš často v kontakte s ľuďmi a je osamelý.

Tieto morské cicavce dosahujú váhu až neuveriteľných 300 kilogramov a plávajú rýchlosťou 32 kilometrov za hodinu.

Turisti pozor! TIETO miesta PATRIA medveďom!
Plánujete víkendový únik do prírody? Či už mierite do malebnej Malej Fatry, majestátnych Tatier alebo na pokojné Horehronie, mali by ste vedieť o užitočnom nástroji, ktorý vám môže zachrániť nielen výlet, ale možno aj život. Reč je o interaktívnej... Čítať ďalej
23 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik