Zvrat v kauze Gorila! Ústavný súd vydal príkaz SIS
27 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Ústavný súd (ÚS) SR prikázal Slovenskej informačnej službe (SIS) zničiť výsledky sledovania expolicajta Zoltána Vargu z roku 2006, ktoré súvisia s kauzou Gorila. Tým, že tak SIS v minulosti neurobila, porušila podľa ÚS základné práva Vargu, ktorého bratislavský byt tajná služba pri operácii Gorila odpočúvala.

Najnovšie rozhodnutie senátu ÚS z 21. augusta sa týka postupu SIS pri použití informačno-technických prostriedkov na základe rozhodnutia Krajského súdu v Bratislave z 26. januára 2006. SIS musí zničiť "primárny materiál a sekundárny materiál týkajúci sa sťažovateľa" a písomne o tom Vargu informovať. SIS je zároveň povinná nahradiť sťažovateľovi trovy konania v sume 694 eur.

ÚS už vlani prikázal SIS zničiť výsledky odpočúvania z operácie Gorila, ktoré získala na základe rozhodnutí Krajského súdu v Bratislave z 23. novembra 2005 a 18. mája 2006. Bratislavský krajský súd odobril sledovaciu operáciu SIS s odpočúvaním bytu na Vazovovej ulici, tieto rozhodnutia však ÚS v roku 2012 zrušil ako nezákonné, pričom Vargovi dal za pravdu, že boli porušené jeho práva na ochranu súkromia či súdnu ochranu.

V roku 2016 ÚS zrušil ako nelegálny aj súhlas krajského súdu z januára 2006, o ktorý SIS požiadala na osobitné sledovanie Vargu.

Porušenie práva sťažovateľa na súkromie v súvislosti s odpočúvaním konštatoval v roku 2021 aj Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP).

V danej kauze sa v decembri 2011 objavil na internete spis s názvom Gorila, ktorý údajne zachytáva rozhovor v byte na Vazovovej ulici medzi vtedajším spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom a viacerými politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006. Haščák aj Penta autenticitu nahrávky spochybnili.

INVÁZIA SRŠŇOV V OBĽÚBENOM LETOVISKU! Pohotovosti SÚ PLNÉ DOŠTÍPANÝCH ĽUDÍ
Chorvátsko trápia čoraz častejšie útoky sršňov. Ako informoval dnevnik.hr, pohotovosti každý deň ošetria viacero pacientov. Server pripomenul prípad istého Igora, ktorého sršeň bodol do prsta a takmer sa to pre muža stalo osudným. Keď išiel do... Čítať ďalej
27 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik