Z kuriérskej VEĽMOCI na DNO! Známa firma zanechala miliónové dlhy a majiteľa za mrežami!
27 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Príbeh spoločnosti 123Kurier je ukážkovým príkladom rýchleho vzostupu a ešte rýchlejšieho pádu. Firma, ktorá ešte nedávno patrila medzi lídrov na slovenskom trhu doručovacích služieb, sa ocitla v konkurze a jej spolumajiteľ za mrežami. Zanechala za sebou dlhy v miliónoch eur a množstvo poškodených zákazníkov.

Od úspechu k úpadku

Oravská logistická firma 123Kurier zažila svoj najväčší rozmach počas pandémie. Z malého rodinného podniku sa vypracovala na spoločnosť s ročnými tržbami presahujúcimi 19 miliónov eur. Tento raketový rast však skrýval množstvo problémov, ktoré vyplávali na povrch koncom roka 2023.

"Odsúdený sa nachádza vo výkone trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia," potvrdil zástupca hovorcu Krajského súdu v Žiline Radoslav Piecka informáciu o zadržaní spolumajiteľa firmy Miloša Melníka, ktorý polícii dlhšie unikal. Bol odsúdený na tri roky väzenia za lúpež.

Miliónové dlhy a poškodení zákazníci

Firma 123Kurier za sebou zanechala obrovské dlhy. Podľa webu Finstat dlhuje na sociálnom poistení 187-tisíc eur a na daniach takmer 3,2 milióna eur. K tomu treba pripočítať dlhy voči zdravotným poisťovniam vo výške vyše 91-tisíc eur.

Okrem štátnych inštitúcií zostali poškodení aj mnohí zákazníci a e-shopy. Koncom minulého roka firma náhle prestala doručovať zásielky, čo spôsobilo vážne problémy najmä v predvianočnom období.

Konkurz a pochybné účtovníctvo

Okresný súd v Žiline v auguste začal konkurzné konanie voči spoločnosti 123Kurier. V rámci neho by sa mal rozpredať jej majetok. Paradoxne, firma nedávno zverejnila hospodárske výsledky za minulý rok, ktoré ukazujú nárast zisku z necelých 600-tisíc na 5,8 milióna eur.

Tento údaj však vyvoláva množstvo otáznikov. Zisk totiž nepochádza z bežnej prevádzky firmy, ale z "ostatných výnosov z hospodárskej činnosti" vo výške až 17 miliónov eur, pričom účtovníctvo podniku ich pôvod nijako nešpecifikuje.

Spolumajiteľ firmy 123Kurier Miloš Melník bol odsúdený za lúpež
Spolumajiteľ firmy 123Kurier Miloš Melník bol odsúdený za lúpež
Polícia SR/ Facebook
Spolumajiteľ firmy 123Kurier Miloš Melník bol odsúdený za lúpež

Dočasne poverenou riaditeľkou SND bude Zuzana Ťapáková
Dočasne poverenou riaditeľkou Slovenského národného divadla (SND) bude Zuzana Ťapáková. V utorok ju do funkcie vymenovala ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS). TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu kultúry Petra... Čítať ďalej
27 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik