Ťapáková ešte NEPREHOVORILA, Drlička a spol. už KRIČIA!
27 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Slovenské národné divadlo (SND) vstupuje do novej éry pod vedením skúsenej manažérky Zuzany Ťapákovej. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová oznámila toto rozhodnutie s okamžitou platnosťou, čím sa začína nová kapitola v histórii našej prestížnej kultúrnej inštitúcie. Každá minca však má dve strany. Sotva stihla ministerka oznámiť meno nového vedenia SND, hoci len dočasne povereného, už sa ozývajú hlasy z kultúrnej obce.

Skúsenosti z komerčnej sféry v službe národného umenia

Zuzana Ťapáková prichádza do SND s bohatým životopisom. Jej cesta viedla od akademickej pôdy VŠMU cez vrcholové pozície v televízii Markíza až po nedávne pôsobenie v RTVS. "Zuzana Ťapáková sa nielen rozumie divadlu, ale je aj mimoriadne skúseným manažérom," vyzdvihla ministerka Šimkovičová kvality novej riaditeľky.

Očakávania a výzvy

Nástup Ťapákovej do funkcie vyvoláva rôzne reakcie v kultúrnej obci. Matej Drlička, bývalý generálny riaditeľ SND, v médiách už stihol poznamenať: "Je veľmi dôležité, s akým tímom príde a ako sa postaví k aktuálnemu nastaveniu SND. Pretože divadlo je nastavené tak, že naďalej bude požadovať odstúpenie ministerky Šimkovičovej pre jej deštrukčné a neodborné kroky. Nemyslím si, že v tomto cúvne, a nová štatutárka sa s tým bude musieť vyrovnať.

Umelci zostávajú ostražití

Herečka Zuzana Fialová: "Absolútne netuším, či môže mať akýkoľvek štatutár integritu pod duom Šimkovičová – Machala. Ale Činohra SND bude tvoriť slobodne alebo nebude tvoriť. To viem s istotou.

Nádej na konštruktívny dialóg

Richard Stanke, ďalší významný herec SND, zaujal skôr "vyčkávací" postoj: "Nechcem predbiehať, kým sa nestretneme osobne s novou generálnou riaditeľkou. V každom prípade budeme aj naďalej trvať na požiadavkách celej kulturnej obce." vedením a umelcami.

Dočasne poverenou riaditeľkou SND bude Zuzana Ťapáková
Dočasne poverenou riaditeľkou Slovenského národného divadla (SND) bude Zuzana Ťapáková. V utorok ju do funkcie vymenovala ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS). TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu kultúry Petra... Čítať ďalej
27 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik