Poliak podráždil euroúradníkov! Zlostne penia
27 | 08 | 2024 I Milan Laca

V poslednej chvíli navrhuje tajný zákon o potravinovej bezpečnosti...

Odchádzajúci komisár pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski porušuje protokol tým, že vymyslel svoj vlastný zákon o potravinovej bezpečnosti.

Čo si to dovolil!

Komisár pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski tajne napísal kontroverzný a nevyžiadaný návrh zákona o potravinovej bezpečnosti, ktorý ignoruje legislatívny proces EÚ a priamo odporuje klimatickej a environmentálnej politike EÚ, uvádza sa v kópii, ktorú získal denník Politico.

Péter Szijjártó obvinil Brusel! Spomenul aj Slovensko
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó opäť rozpútal diplomatickú búrku svojimi odvážnymi vyhláseniami na adresu Európskej únie. Tentoraz obvinil Brusel z tajného komplotu s Kyjevom s cieľom narušiť dodávky ruskej ropy do Maďarska a na... Čítať ďalej
27 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Nechcú to ani vidieť

Takzvaná „smernica o ochrane poľnohospodárskych činností“ nie je súčasťou legislatívnej agendy Európskej komisie a inštitúciu zaskočila. Vzhľadom na blížiacu sa výmenu Wojciechowského sa zdá, že ide o posledný pokus poľského komisára o zanechanie pozitívneho odkazu poľnohospodárom EÚ.  „Tento dokument vypracoval komisár Wojciechowski osobne. Do jeho prípravy sa nezapojili žiadne útvary Komisie“, povedal hovorca Komisie Olof Gill.

Už ho majú dosť  

Minulý mesiac zverejnil Wojciechowski nečakanú správu, v ktorej "vytruboval najdôležitejšie aktivity a úspechy počas môjho pôsobenia v úrade“, pričom minulý rok označil nezákonný zákaz ukrajinských agrodovozov zo strany krajín strednej Európy za „dôležitý osobný úspech“.  Predtým, v marci, ho Komisia pokarhala za to, že spontánne oznámil veľké zmeny v Európskej zelenej dohode, ktorá podľa neho spôsobila veľkú časť preblémov farmárov, ktorí protestovali po celej Európe.

O čom píše

Wojciechowského dokument varuje pred „vážnymi hrozbami pre bezpečnosť dodávok potravín z dlhodobého hľadiska“. Začína sa vyhlásením, že politika EÚ v oblasti životného prostredia a klímy môže „zvýšiť riziká pre poľnohospodársku výrobu“ a mala by sa obmedziť. Potom vyzýva poľnohospodárov, aby boli „bez daní“, aby mali právo predávať svoje výrobky priamo spotrebiteľom (čo už majú), aby dostali výnimku na chov neregistrovaných hospodárskych zvierat a aby ich pred otravnými environmentálnymi úradníkmi a chamtivými potravinárskymi spoločnosťami chránil špeciálny „farmársky ombudsman“.

... no a zostal na smiech

Návrh sa zatiaľ stretol so zmiešanými reakciami, od pobavenia až po výsmech. „Pochopili sme, že komisár mal na mysli zverejnenie stratégie potravinovej bezpečnosti a chcel vyjadriť svoje odporúčania pre nadchádzajúci mandát“, povedal Peter Meedendorp, predseda Európskej rady mladých farmárov.

Dôležitý zdroj! Telegram je v ohrození?
Západ chce s pomocou Durova získať informácie o vojenskom konflikte na Ukrajine. Podľa spolupracovníka zakladateľa služby Wikileaks Juliana Assangea, zástupcu austrálskeho mesta Port Hedland Adriana McRaea, západné krajiny chcú od Pavla Durova... Čítať ďalej
25 | 08 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik