Exšéf SIS prehovoril! Kauza Rozuzlenie bola POLITICKÁ HRA, Čaputová a Ódor TOTÁLNE zlyhali! (VIDEO)
28 | 08 | 2024 I Bari Zajačková

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský odhaľuje zákulisie kontroverznej kauzy Rozuzlenie. Tvrdí, že celé obvinenie bolo len pokusom ovplyvniť parlamentné voľby a kritizuje najvyšších ústavných činiteľov za ich zlyhanie. Zároveň rázne odmieta, že by SIS vytvárala kompromitujúce materiály a hovorí o budovaní policajného štátu na Slovensku. Jeho výpoveď pre portál Topky.sk prináša nový pohľad na udalosti, ktoré v posledných rokoch hýbali slovenskou politickou scénou.

 

Kauza Rozuzlenie - politický nástroj pred voľbami

Pčolinský neváha označiť kauzu Rozuzlenie za čisto politický ťah. "Išlo tu o pokus ovplyvniť parlamentné voľby, pretože tá vec sa odohrala zhruba šesť týždňov pred parlamentnými voľbami," uviedol. Podľa jeho slov bola snaha odstaviť vtedajšieho riaditeľa SIS Michala Aláča a námestníka SIS Romana Konečného z ich pozícií.

"Chceli sa dostať aj k informáciám, ktorými Slovenská informačná služba disponuje, najmä k informačno-technickým prostriedkom," dodal Pčolinský, čím naznačil možné politické pozadie celej kauzy.

Kritika najvyšších ústavných činiteľov

Bývalý šéf SIS nešetril kritikou na adresu prezidentky Zuzany Čaputovej a vtedajšieho premiéra Ľudovíta Ódora. "Zlyhal aj premiér Ódor aj prezidentka Čaputová veľmi jednoznačne. Zneužili obidvaja túto situáciu pred tými voľbami," povedal Pčolinský.

Zároveň upozornil, že obaja mali k dispozícii informácie aj od SIS, no napriek tomu konali tak, ako konali. "Oni mali informácie aj zo Slovenskej informačnej služby, pretože oni informácie dostávali," tvrdí Pčolinský.

SIS a údajné kompromitujúce materiály

Pčolinský dôrazne odmietol obvinenia, že by SIS vytvárala kompromitujúce materiály na kohokoľvek. "Nevytvárala a ukazujú to aj listinné dôkazy, ktoré existujú v kauze Rozuzlenie," uviedol. Podľa jeho slov sa v spoločnosti udržiaval falošný naratív o existencii "temných síl".

"Udržiaval sa naratív, že sú tu nejaké temné sily, ktoré bojujú proti vyšetrovaniu korupčných káuz, čo bol nezmysel," povedal Pčolinský. Dodal, že tento naratív slúžil len na udržiavanie atmosféry strachu a napätia v spoločnosti.

Budovanie policajného štátu

Jedným z najzávažnejších Pčolinského tvrdení je, že v období vlády Igora Matoviča sa na Slovensku budoval policajný štát. "Bola tu taká snaha o nastolenie policajného štátu, kedy policajti spolu s niektorými prokurátormi mali rozhodovať o tom, kto tu môže kandidovať, nemôže, kto môže byť vo verejnej funkcii a nemôže byť," vysvetľuje.

Pčolinský kritizoval aj spôsob, akým niektoré médiá informovali o kauzách. "Vznikla aj taká veľmi nepríjemná vec, ktorú by som ja označil ako nejaká mediálna korupcia. Kedy vybraní ľudia z prostredia OČTK posúvali informácie neoprávneným osobám, čiže médiám, priamo zo spisov a bežalo takzvané online vyšetrovanie," dodal.

Osobné následky a žiadosť o odškodnenie

Bývalý riaditeľ SIS otvorene hovoril aj o osobných následkoch, ktoré mu kauza spôsobila. "To, čo sa udialo, mi spôsobilo strašne veľa komplikácií aj kariérne, aj vzťahovo. Je aj istý problém s uplatnením a samozrejme aj obrovské náklady na právne zastupovanie," uviedol Pčolinský.

Potvrdil, že podal niekoľko žalôb na Slovenskú republiku a žiada odškodnenie za nezákonné stíhanie. O konkrétnej sume však hovoriť nechcel, keďže konania stále prebiehajú.

Budúcnosť a možný návrat do štátnych služieb

Napriek všetkým peripetiám Pčolinský nevylučuje návrat do štátnych služieb, ak by dostal ponuku. "Ak by v nejakom čase takáto ponuka prišla, tak by som zvážil," povedal. V súčasnosti pracuje v súkromnej spoločnosti, ktorá sa venuje cestovnému ruchu a poradenstvu.

Ťapáková ešte NEPREHOVORILA, Drlička a spol. už KRIČIA!
Slovenské národné divadlo (SND) vstupuje do novej éry pod vedením skúsenej manažérky Zuzany Ťapákovej. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová oznámila toto rozhodnutie s okamžitou platnosťou, čím sa začína nová kapitola v histórii našej prestížnej... Čítať ďalej
27 | 08 | 2024 | Bari Zajačková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik