Majiteľ Telegramu, väznený vo Francúzsku PREHOVORIL!
27 | 08 | 2024 I Gabriela Fedičová

Svet obletela správa, že bol zatknutý miliardár Pavel Durov. A to nie v Rusku, odkiaľ pred desiatimi rokmi odišiel, ale vo Francúzsku. Durov bol podľa Guardianu zatknutý za to, že jeho platforma Telegram nedostatočne postupuje proti kriminálnemu obsahu. Vyšetrovateľ sa vraj vyjadril, že „beztrestnosť Telegramu končí“. V tejto súvislosti sú obzvlášť zaujímavé výroky Pavla Durova z interview s moderátorom Tuckerom Carlsonom. Napríklad ako sa o neho zaujímala FBI alebo ako mu chceli cez jeho ľudí inštalovať do aplikácie zadné dvierka, píšu Parlamentní listy.

Vo Francúzsku bol zatknutý miliardár ruského pôvodu Pavel Durov. Informáciu zverejnili francúzske médiá, Reuters ju má potvrdenú z policajných zdrojov. Podľa britského Guardianu bol Durov zatknutý na základe francúzskeho zatykača, pretože vraj nedostatočne bráni tomu, aby jeho platformu používali zločinci.

Štátny zástupca jeho zadržanie na výsluch údajne predĺžil, podľa Guardianu môže trvať až 96 hodín (4 dni), potom buď musí súd dotyčného obžalovať, pričom mu môže udeliť ďalšiu väzbu, alebo ho pustiť. Jeden z vyšetrovateľov podľa Guardianu uviedol, že "končí beztrestnosť Telegramu", a bol zároveň prekvapený, že Durov do Francúzska letel, keď vraj vedel, že je na neho vydaný zatykač. Telegram už vydal vyhlásenie, že spolupracuje podľa legislatívy Európskej únie, tj DSA.

Zatknutie Durova vyvolalo nesúhlasné reakcie na sociálnych sieťach

Americký moderátor Tucker Carlson poznamenal, že Durova nakoniec nezavrel Putin, ale západné krajiny, spojenci Bidena, člen NATO. „Pavel Durov dnes sedí vo francúzskom väzení a je živým varovaním pre všetkých majiteľov platforiem, ktorí odmietajú cenzurovať pravdu na príkaz vlád a spravodajských služieb. Na predtým slobodný svet sa rýchlo znáša temnota,“ povedal.

Riaditeľ videoplatformy Rumble, ktorá je tiež využívaná tými, ktorí YouTube považujú za príliš cenzorský, potom na sociálnej sieti X uviedol, že už „bezpečne opustil Európu“. A miliardárovi Elonovi Muskovi, ktorý prevádzkuje sieť X, potom mnoho ľudí radí, aby do Európy necestoval.

Carlson ale tiež spomenul nedávne interview s miliardárom, v ktorom Durov popísal svoje začiatky so sieťou VKontakte, ale tiež, ako keď sa snažil Telegram založiť v USA, tak sa o neho začali zaujímať štátne zložky, na návštevu k nemu prišli agenti FBI, a ako nakoniec založil Telegram v Dubaji práve preto, že je neutrálny.

Durov spomenul, ako jeho predchádzajúca sociálna sieť VKontakte bola používaná ruskou opozíciou na zvolávanie protestov proti vláde Vladimíra Putina. A ako bol žiadaný, aby rušil účty spojené s opozíciou. Ale to odmietol urobiť. Dodal, že nešlo o priklonenie sa k nejakému politickému názoru, ale o obranu slobody prejavu a zhromažďovania.

"To u vlády veľmi neprešlo, nemali z toho radosť, by som povedal," konštatoval. Pár rokov na to, v roku 2013, došlo k rovnakej situácii pri protestoch na Majdane. Vtedy si tiež ruská vláda povedala o dátume a organizátoroch protestov. Vtedy tiež odpovedali, že nebudú zrádzať svojich ukrajinských užívateľov. Následne potom čelil voľbe. Buď poslúchne vládu, alebo predá svoj podiel v spoločnosti a opustí krajinu. Vybral si to druhé. Uviedol, že jeho snom nie je bohatstvo, ale sloboda. S tým, že svojimi aplikáciami túto slobodu poskytuje aj ostatným.

Nápad vytvoriť šifrovanú platformu ho napadol, keď sa mu do bytu v Rusku snažili dostať ozbrojení policajti. Vtedy si uvedomil, že nie sú žiadne bezpečné formy komunikácie, pretože sa chcel dohovoriť s bratom. Skúsil svoju spoločnosť založiť hneď v niekoľkých krajinách, v Nemecku, vo Veľkej Británii, Singapure aj v USA. Ale úradné prekážky boli vraj na všetkých týchto miestach veľmi veľké. V San Franciscu sa mu zase prihodilo, že na neho niekto len tak zaútočil na ulici.

Ale horšie na USA boli opletačky s úradmi
„Dostalo sa nám až veľmi veľkej pozornosti od FBI a ďalších bezpečnostných zložiek, kamkoľvek sme šli,“ uviedol Durov a doplnil, že sa pokúšali presvedčiť jedného z inžinierov, aby nainštaloval zadné dvierka do jeho služieb. To mu povedal dotyčný, ktorého sa snažili presvedčiť.

Durov jeho slovám verí, najmä keď ho na letisku vždy vítali dvaja agenti FBI a kládli mu otázky. Raz ho títo agenti vyrušili pri raňajkách v prenajatom dome v USA. Zaujímali sa o Telegram, vedeli, že odišiel z Ruska, ale chceli detaily. Podľa Durova chceli nadviazať vzťah. Takže sa rozhodol, že USA je krajina, kde by mu venovali prílišnú pozornosť. A presunul sa do Dubaja. Uviedol, že Dubaj je ideálny, pretože je neutrálna a priateľská ku všetkým. Čo je najlepšie pre neutrálnu platformu, ako je podľa Durova Telegram. Za sedem rokov vraj na neho vláda Emirátov nikdy nič neskúšala.

Požiadaviek na odstránenie obsahu majú vraj veľa, v prípade, že sa jedná o niečo ako terorizmus, tak aj spolupracujú. Ale nespolupracujú, pokiaľ ide o cenzúru. Napríklad od demokratov prišla požiadavka, aby im odovzdali dáta ohľadom „povstania“, myslené zrejme o udalostiach zo 6. januára 2021. V liste vraj bolo napísané, že nesplnenie žiadosti by bolo porušenie americkej ústavy. A následne dostali druhý list, tentoraz od republikánov, že pokiaľ by nejaké dáta odovzdali, tak by to bolo porušenie americkej ústavy. Nakoniec ignorovali oba požiadavky.

Najväčší tlak na Telegram ale vraj pochádza od Googlu a Applu. Tieto spoločnosti podľa Durova môžu rozhodovať o tom, čo sa na smartfóne zobrazí. Takže dostávajú vyhrážky, že pokiaľ nebudú nasledovať ich „odporúčania“, tak nebudú v obchode aplikácií. A Apple a Google nerobia kompromisy.

Carlson spomenul, že to vyzerá, že vládam najviac prekáža, keď je na sociálnych sieťach obsah, ktorý odporuje ich vládnutiu. Durov opäť zopakoval, že Telegram, samotná aplikácia nie je politická, že nefandí ani vládam, ani ich opozícii, pravidlá vraj uplatňujú rovnako.

Uviedol okrem iného, ​​že nevlastní nehnuteľnosti, pretože človeka priväzujú k jednému miestu. A hoci Telegram používal dlhopisy, nemá nikto cudzie žiadne hlasovacie práva, o Telegrame stále rozhoduje sám, sám sa baví s vývojármi a návrhármi.

Zatiaľ žiadna jeseň! Extrémne teplo pokračuje!
September zmeny neprinesie. Meteorologická jeseň sa rýchlo blíži, ale podľa meteorológov sa leto vôbec nekončí. Naďalej môžeme očakávať veľmi teplé počasie a žiadny dážď. „Počasie už niekoľko dní na našom území ovplyvňuje rozsiahla oblasť vysokého... Čítať ďalej
27 | 08 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik