Hlas ľudu: DOJIČ Miško, PERFORMERKA Sonička a smradľavý HNUS
27 | 08 | 2024 I Mária Škultétyová

Ani vy neviete, čo je performerka? Prosím vás! Nebuďte sto rokov za opicami! To kde žijete? V jaskyni? No performerka je predsa Šimečkova frajerka. Tá svetoznáma tanečnica. Ktosi jej odkázal, že keby tancovala pri tyči, nemusela vyciciavať štát. No vidíte, zas sme o čosi múdrejší.  Nebyť Soničky, ani neviem, že také umenie je na svete.

Ešteže máme internet. Na nete som si načítala, čo to má Miško za umelkyňu.

V tých dnešných profesiách sa ani pánboh nevyzná. Ale poviem vám, niet nad staré dobré remeslo. Hoci aj herečka. Musí sa naučiť kopu textu, aby nám ho naspamäť mohla povedať. Alebo šepkár v divadle. Keď herečka dostane okno, pošepká a ide sa ďalej. To by bolo z oblasti umenia. Ale poďme aj mimo umenia, k iným remeslám.  Trebárs taký dojič. Nebyť  dojiča a kravičky, nepoznali by sme chuť kravského mliečka ani mliečne produkty. Dojič je staré poctivé remeslo. Ovládal ho každý, kto na svojom gazdovstve choval ceckaté, teda dojné zvieratá.

Ďalšie remeslo, ktoré všetci poznáme, je zlodejstvo. Tu už nemožno hovoriť, že je poctivé. Povedzme teda rovno,  že je nepoctivé. Nečestné. Zlodeji alebo tiež kmíni sa živia krádežami. Niektorí malými, iní veľkými. Z každodenných opozičných predstavení v telke vieme, že nový trestný zákon podporuje zlodejov. Veď preto bol urobený.  Ešte ani štatistiky nie sú na svete, ale kolíkové a krúpovia už vedia, že sa päťnásobne zvýšil počet zlodejov. Podľa nich niektorí sú takí prešibaní, že si dopredu zistia cenu kradnutého tovaru, aby sa im to prepieklo ako maličká krádež.

Ale zlodeji nekradnú len v obchode. Zlodejov máš všade naokolo. Všade, kde sú ľudia. A je jedno, či je to chudák, alebo je pán. Možno aj tvoj sused. A možno aj taká Mariška Kolíková. Nikto to nemá na čele napísané. To sa musí zistiť. A keď sa na to príde, potom sa musí na námestia a tam kričať, že Fico je zlodej, že Fico do basy. A že Šimkovičovú a Suska treba odvolať.

Keď hovorím o zlodejoch, znova sa musím vrátiť k profesii dojič.

V našej dedine žil jeden chlapík, ktorého všetci volali dojič,  hoci robil vo fabrike. Nemal kravičku ani kozu. Žiadne ceckaté zviera. Len ženu. Ale mlieka plný hrotok. Bol to zlodej dojič. Chodil po maštaliach a vydájal cudzie kravy. Gazdiné sa čudovali, keď krava nepustila ani za glg mlieka. Povedali si, že prisušila. Na povery, že bosorky chodia vydájať, sa už neverilo. A bodaj by, keď kmína dojiča viacerí prichytili pod svojou kravou. Odvtedy bol pre každého dojič. A aby ho ešte viac zahanbili, pohybom rúk naznačili ťahanie ceckov ako pri dojení.

Čo bolo, bolo, teraz je to ináč.

Vďaka úradníkom na ministerstve kultúry sme sa dozvedeli, že dojenie sa na Slovensku rozmohlo. Zvlášť za predchádzajúcej vlády.  Kravičiek síce „kvôli“ prdeniu nebezpečných plynov a rozhodnutiam EÚ ubúda, ale počet dojičov narastá. Dojné kravy nahradil štát a dojičmi sa stali tí, čo parazitujú na jeho ceckoch a mlieku. Alebo peniazoch. Nechcem prstom ukazovať, ale všetci už vieme, že takými príživníkmi sa stali aj naši Šimečkovci. V denníku N som dokonca čítala, že Miško išiel do politiky len preto, aby mohol dojiť spolu so strýcom, mamou aj frajerkou.

Konečne sme sa dostali k Soničke, Miškovej frajerke. Keby nebolo dojenia, tak ani nevieme, že je svetová tanečnica, performerka a neviem čo ešte. No a keby nebolo internetu, tak neviem, , že cieľom tohto, vraj umenia, je provokovať divákov a aktívne ich vťahovať a zapájať do deja. Obsah ich predstavenia nie je premyslený, ale vytvára a mení sa v priebehu akcie. Ako to v praxi vyzerá, tak to sme videli vo videu s Miškovou frajerkou. Jedným slovom: HNUS!

Hlas ľudu: Päť gramov bieleho vytočilo Roba Kaliňáka dobiela
Ak mám pravdu povedať, vytočenie dobiela nie je „môj šialok kávy“. Ja radšej hovorím na plnú hubu. Dnes som ho ukradla, lebo sa mi hodí k piatim gramom bieleho. Aj keď tých päť gramov bieleho označuje istú osobu, čitateľ vie, koho myslím, nebudem... Čítať ďalej
26 | 08 | 2024 | Mária Škultétyová

Pozn. redakcie HD: Tento článok  je výlučne názorom jeho autora. Obsah sa nemusí zhodovať s názormi redakcie.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik